Review

Rieks Swarte zet Perzik van onsterfelijkheid naar zijn hand

Fijn dat Rieks Swarte terug is in het theater. Hij laat even zien hoe je een boekbewerking naar je hand zet. Af en toe steelt hond Snoet (een pop) de show van zijn baasje Ben Ruwiel, een oude verzetsheld.

null Beeld Sanne Peper
Beeld Sanne Peper

Rieks Swarte is terug in het theater en hij speelt een stervende hond. Snoet, zo heet de hond, is 19 jaar oud en heeft moeite met lopen, springen en poepen. Snoet is een pop, behendig bediend door Swarte. Af en toe steelt Snoet de show van zijn baasje Ben Ruwiel, een oude (en eveneens aftakelende) verzetsheld. Zoals wanneer Snoet trillend en kermend een staalharde drol probeert te leggen.

Snoet en Ruwiel zijn de belangrijkste figuren uit de roman De perzik van onsterfelijkheid (1980) van Jan Wolkers. Een licht komisch en niet al te diepgravend verhaal over de laatste dag uit het leven van een man en zijn hond. Over vergankelijkheid en de acceptatie daarvan.

Rieks Swarte koos, na de teloorgang (wegens artistieke meningsverschillen) van zijn vorige groep Firma Rieks Swarte, dit boek voor zijn comeback in het theater. Zijn nieuwe groep heet Swarte Kunst. De stijl is gelukkig hetzelfde gebleven. Swarte staat in voor het decor, de regie en het poppenspel. Met pop Snoet, allerlei objecten die geluid maken en maquettes van de straten van Amsterdam en het appartementje van Ben en zijn bedlegerige vrouw brengt hij de sfeer van het boek op magische wijze tot leven.

null Beeld Sanne Peper
Beeld Sanne Peper

Toneelschrijver Rik van den Bos herschreef de roman tot een monoloog. Ben Ruwiel is een mopperend mannetje dat dwalend door een feestvierend Amsterdam op Bevrijdingsdag terugkijkt op zijn leven. Hoewel Ruwiel verbitterd is, is de toon hier eerder aangenaam berustend dan gitzwart. Acteur Ali Çifteci doet bovendien zijn best om van hem een meelijwekkend figuur te maken. Actrice Margje Wittermans speelt met veel sjeu alle gekke typetjes die Ruwiel op straat tegenkomt.

Fijn dat Swarte terug is en even laat zien hoe je als theatermaker een boekbewerking écht naar jouw hand zet.

De perzik van onsterfelijkheid van Jan Wolkers, door Swarte Kunst. Toneeltekst Rik van den Bos, regie Rieks Swarte. Toneelschuur, Haarlem, 13/5. Tournee t/m 19/11.

Meer over