In de modeCorduroy

Ribfluweel is dik, aaibaar en even oubollig als nerdy

Vanaf links: Prada, MSGM, Gucci, Salvatore Ferragamo, Dolce & Gabbana, Etudes Beeld Imaxtree
Vanaf links: Prada, MSGM, Gucci, Salvatore Ferragamo, Dolce & Gabbana, EtudesBeeld Imaxtree

Ribfluweel waagde de sprong van bibliotheek naar catwalk en laat, in velerlei kleuren en vormen, zijn hippe kant nu zien.

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Ribfluweel gaan we dragen, ook wel bekend onder zijn deftige naam corduroy, en nee, dat is geen verbastering van het Franse Cord du Roi, maar van de Engelse achternaam Corderoy. Ribfluweel is dik, aaibaar en even oubollig als nerdy, vandaar dat het vaak, in broekvorm, wordt gespot aan de billen van aardrijkskundeleraarachtigen en gepensioneerde kakkers. En in de kast van mijn 90-jarige modewarse vader, die zijn ribbroeken graag hoog en wijd draagt, en daarnaast een stokoud zwart ‘Beatlejasje’ bezit. Dit soort Beatlejasjes, maar dan daadwerkelijk gedragen door John Lennon, brengt op veilingen rond de 10.000 euro per stuk op – evenveel als een gelnagel van Lady Gaga, maar dat uiteraard geheel terzijde.

Hoe gaan wij het dragen?

Het ribjasje en de kleur bruin zijn ook in dit tijdsgewricht heus nog oké, maar de baggy bruine ouwemannenbroek (sorry, papa) is al een poosje over zijn hoogtepunt heen. Althans: als broek an sich. Bij Dolce & Gabbana kwam er een soort joggingpak voorbij van lichtbruin ribfluweel, compleet met stretch manchetten en een buikzak op de hoodie. Bij MSGM werd een ruime knalroze ribbroek vergezeld door een even knalroze jasje. Etudes toonde een – minder opzichtig – nachtblauw pak. Geen ribbroekentype? De John Lennoneske bruine ribjas is ook helemaal van nu, zoals gezien bij Gucci en Prada, en naar keuze casual of corporate te dragen.

Valkuilen vermijden doe je zo

Woody Allen en Soon Yi Previn. Beeld Getty Images
Woody Allen en Soon Yi Previn.Beeld Getty Images

Los van alle roddel en achterklap die er aan Woody Allens partnerkeuze kleven zou ik willen opmerken dat er mannen zijn die denken dat een veel jongere vriendin ook haar partner jeugdiger doet ogen. Dat is niet zo. Tel daarbij op dat een wijde bruine ribbroek de drager nog eens tien jaar ouder maakt, et voilà: een gapende leeftijdskloof. Wat ook weer niet wil zeggen dat de man in midlifecrisis zich in een strakke leren broek moet willen hullen (hallo, Rob de Nijs-effect!), maar daarover graag een andere keer meer.

Zanger Elton John in een corduroy pak. Beeld Michael Ochs Archives
Zanger Elton John in een corduroy pak.Beeld Michael Ochs Archives

Een bekend mens

Acteur Paul Newman in een corduroy jasje. Beeld Getty Images
Acteur Paul Newman in een corduroy jasje.Beeld Getty Images

Het oneerlijke van corduroy is dat wat de een geweldig staat, bij de ander supersuf of zelfs idioot kan ogen. Een waterdichte aankleedcursus betreffende ribfluweel kan ik op deze plek dus helaas niet geven. Wel een gouden tip die voor iedereen geldt: draag géén corduroy petten. Nooit. Nergens. Ook af te raden: een driedelig corduroy pak – daar kwam alleen Elton John mee weg, in 1975. Minst gevaarlijk: een corduroy jasje in de stijl van John Lennon dus, of Paul Newman, die hierboven ook nog even fijntjes de coolness van de pilotenbril illustreert. Kijk en leer.

Meer over