Review

Review: de LG G Flex, de Willem van Hanegem onder de smartphones

Er zitten op papier onmiskenbaar voordelen aan een gebogen en een buigzaam scherm op een mobiele telefoon. Maar hoe pakt dat uit in de praktijk? De LG G Flex aan de tand gevoeld.

Peter van Ammelrooy
Als een banaan: de LG G Flex onder een heel gunstige hoek gefotografeerd. Beeld LG
Als een banaan: de LG G Flex onder een heel gunstige hoek gefotografeerd.Beeld LG

Krom is een toestand die niet goed staat aangeschreven in onze samenleving. Iemand die recht praat is wat krom is deugt niet. Met kromme beentjes moet je naar de dokter. Een krombek is een inbrekerswerktuig en kromsluiten is een martelmethode. Je krom werken is geen lolletje.

De enige plezierige kromme is De Kromme, beter bekend als Willem van Hanegem. En een banaan.

Laten we de LG G Flex de Willem van Hanegem onder de mobiele telefoons dopen.

De Flex is na de Round van Samsung het tweede toestel op de markt met een gebogen scherm. Volgens LG biedt dat allerlei voordelen. Omdat het toestel met de vorm van je gezicht mee buigt, zou het prettiger bellen. Je mond bevindt zich immers dichter bij de microfoon. Hij ligt door zijn vorm ook comfortabeler in je hand, vinden de Zuid-Koreanen. Video's bekijken gaat ook beter met de Flex, omdat het scherm zich overal op dezelfde afstand van je gezicht bevindt. Vanwege het gebogen gescherm heb je ook minder last van schittering bij gebruik in de zon.

De LG G Flex ligt beter in de hand, zegt LG. Beeld LG
De LG G Flex ligt beter in de hand, zegt LG.Beeld LG

Op al die voordelen valt wel wat af te dingen. De microfoons in de hedendaagse mobieltjes zijn zo goed dat je niet je mond tegen het toestel hoeft te drukken - zoals je popartiesten tijdens een concert wel ziet doen. De betere ligging van een gebogen toestel in je hand gaat verloren door de omvang van van de G Flex - want dat is met een scherm van 6 inch flink uit de klauwen gewassen.

Een gebogen scherm werkt misschien in een bioscoop, waarbij je hele blikveld in beslag wordt genomen, maar in deze omvang is dat effect volledig te verwaarlozen. En zo hard gebogen is de Flex nou ook weer niet - al lijkt het toestel in sommige reclamefilmpjes van LG aanzienlijk krommer. De reflectie in zonlicht is marginaal minder.

Het lijkt erop dat de ingenieurs van LG eerst een gebogen scherm ontwierpen en later de voordelen erbij bedachten.

Soepele jongen
Wel bijzonder aan het toestel is de flexibiliteit van de Flex. Als je hem met zijn kromme ruggetje boven op een tafel legt, kun je hem met een hand platdrukken zonder dat het scherm barst. Je kunt er dus per ongeluk op gaan zitten en als je hem uit je handen laat vallen is de kans op beschadigingen aan het scherm kleiner.

Het eigenlijke beeldscherm (de werkelijk laag met pixels) in de Flex is nog buigzamer, zoals filmpjes en foto's op internet laten zien, maar het is de behuizing (zoals de glazen beschermlaag) die voorkomt dat je het toestel echt om je vinger windt. 'De flexibiliteit van dit product is beperkt', waarschuwt een voetnoot dan ook op de Amerikaanse website van LG. 'Deze telefoon kan alleen voor een beperkte tijd 180 graden worden gebogen. Niet naar binnen buigen of verdraaien.'

Grote jongen
De LG GFlex heeft een groot scherm - zo groot dat het niet met meer een duim te bedienen is. Het voldoet dus niet aan de Steve Jobs-norm, die om deze reden de iPhone-schermen op maximaal 4 inch hield. (Jobs streven is mooi, maar ook op 5 inch is het nog prima werken met een hand.)

Gelukkig helpt LG kleinhandigen met een instelling voor enkelhandige bediening, waarbij je het toetsenbord concentreert aan de linker- of rechterzijde van het scherm. Toch had het toestel best wel een tikkeltje smaller gemogen.

Het voordeel van het grote beeldscherm is dat je ook twee vensters tegelijk open kunt hebben staan, alleen is het verkleinen van een venster knap omslachtig.

Slimme jongen
Verder lijkt de G Flex op de andere topmodellen van de Zuid-Koreanen. De camera aan de achterzijde schiet prima beelden in 13 miljoen pixels, maar ontbeert wel de optische beeldstabilisatie van de LG G2.

Je kunt het toestel uit zijn slaap halen door twee keer op het scherm te tikken: met twee tikken wordt het scherm ook weer zwart.

Net als andere LG-toestellen zit de aan- en uitknop zich aan de achterzijde van het toestel, geflankeerd door de volumeknoppen. Ook dient voor het gemak, zeggen de Zuid-Koreanen. Het went in elk geval snel; het enige nadeel is dat een zoekende vinger de lens van de telefoon kan besmeuren, die zich net boven de knoppen bevindt.

De achterzijde heeft nog een bijzondere eigenschap. Die is gemaakt van een zelfherstellende kunststof. Oppervlakkige beschadigingen worden door een chemisch proces binnen luttele minuten weggewerkt, zodat het toestel in elk geval aan de achterkant heel lang 'als nieuw' oogt.

LG G Flex, met aan- en volumeknoppen aan de achterzijde. Beeld LG
LG G Flex, met aan- en volumeknoppen aan de achterzijde.Beeld LG
null Beeld LG
Beeld LG

Snelle jongen
De LG G Flex is in alle opzichten een prima smartphone; hij is al vanaf 472 euro te koop. Hij voelt met 177 gram niet overdreven zwaar aan. Met een resolutie van 1280 bij 780 beeldpunten behoort hij niet tot de toppers, maar het scherm is scherp genoeg.

De 2 Gb aan werkgeheugen is voldoende voor zelfs de zwaardere toepassingen en de processor werkt alle handelingen zonder haperingen af. De 32 Gb opslag is behoorlijk, maar uitbreiden is niet mogelijk. Het Android-besturingssysteem is opmerkelijk genoeg niet de laatste versie (KitKat, 4.4.x), maar zijn op een na directe voorloper (4.2.2).

In veel opzichten lijkt hij erg op het G2-topmodel dat herfst vorig jaar verscheen en dat we qua handzaamheid toch net een stuk prettiger vonden met zijn 5,2 inch groot scherm. De Flex neigt toch al erg naar een tabieltje, die toestellen die tussen tafellaken (vanaf 6,9 inch een tablet) en servet (tot 5 inch een mobieltje) vallen.

Het is het gebogen, flexibele scherm van de G Flex dat uiteindelijk de doorslag moet geven. Wie in de kroeg of op een verjaardagsfeestje iets bijzonders wil kunnen tonen, heeft aan de G Flex een goede... gimmick.

• Processor: 2.26 GHz Quad-Core Snapdragon¿ 800
• Software: Android Jelly Bean 4.2.2
• Display: 6-inch HD (1280 x 720), Curved P-OLED (Real RGB)
• Netwerk: 4G / HSPA+ / GSM
• Geheugen: 2GB LP DDR3 RAM
• Opslag: 32GB, niet uitbreidbaar
• Camera: achter 13.0MP / voor 2.1MP
• Batterij: 3,500mAh (embedded)
• Verbindingen: Bluetooth 4.0 / WiFi (802.11 a/b/g/n/ac) / NFC
• Formaat: 160.5 x 81.6 x 7.9 - 8.7mm
• Gewicht: 177g
• Kleur: Titanium zilver
• Geluid: Hi-Fi 24bit, 192kHz Playback

undefined

Meer over