'Renoir sucks at painting': demonstratie tegen werken Franse schilder

'Esthetisch terrorisme!', 'God hates Renoir', 'ReNOir' - een greep uit de protestborden gisteren voor het Boston's Museum of Fine Arts. Het doel van demonstranten: verwijdering van alle werken van de Franse impressionist Auguste Renoir (1814-1919).

Demonstranten voor het museum in Boston Beeld AP
Demonstranten voor het museum in BostonBeeld AP

Veel zachter en zoeter dan Auguste Renoir krijg je ze niet in de schilderkunst. De Franse schilder, bekend om zijn lieflijke vrouwen met hoedjes en kindjes met boekjes, met vlugge penseelstreek en in zachte kleuren geschilderd, behoort met onder andere Monet en Manet tot de voorhoede van de impressionistische schilderstijl.

Maar 'Renoir sucks at painting' volgens de Amerikaanse Max Geller, de aanvoerder van de demonstratie bij het museum uit Boston. The Guardian vroeg hem waarom hij de schilder zo slecht vindt. 'Waarom vinden mensen hem zo goed? Heb je al eens goed naar zijn schilderijen gekeken?' In het echt zijn bomen prachtig. Maar Renoirs interpretatie is gewoon een verzameling groene kronkels.'

Jeunes filles au piano in een museum in Brazilië Beeld anp
Jeunes filles au piano in een museum in BraziliëBeeld anp

Renoir sucks at painting

Geller richtte het Instagram-account Renoir Sucks at Painting op, waarop hij schilderijen, en details van schilderijen, van commentaar voorziet. 'What the fuck is this doing in museum?', schrijft hij bij een. 'Waarom heeft deze hand maar drie vingers?, bij een andere. Hij begon ook de online petitie: 'Verwijder alle letterlijk verschrikkelijke Renoir-schilderijen in de National Gallery in Washington DC.'

Genevieve Renoir, die zegt de betachterkleindochter van Renoir te zijn, reageerde in de comments van het Instagram-account. 'Je kunt gerust zeggen dat de vrije markt gesproken heeft en Renoir 'did not suck at painting', schreef ze, refererend aan de tientallen miljoenen dollars die betaald worden voor de werken van de schilder.

De zelfverklaarde anti-Renoirbeweging van Geller onstond na een bezoek aan the Barnes Foundation in Philadelphia, waar een groot aantal Renoirs hangen. Hij beschrijft ze als volgt: 'Empty calorie-laden steaming piles' (zoiets als: goedgevulde hopen dampende stront).

'Renoir is gewoon de allerslechtste schilder. Je gaat naar een museum en ieder schilderij is super awesome - behalve die van Renoir', zei Geller in The Boston Globe. Of, zoals de demonstranten bleven zingen voor de ingang van het Museum of Fine Arts (MFA): 'Other art is worth your while! Renoir paints a steaming pile!'

Op dit moment zijn er in het MFA twee sculpturen en zes schilderijen te zien, waaronder het beroemde Dance at Bougival (zie plaatje). Een woordvoerder van het museum zei tegen de Boston Globe het Instagram-account niet te kennen en verder geen commentaar te hebben.

Dance at Bougival (1883) Beeld -
Dance at Bougival (1883)Beeld -
Meer over