Rel om leerstoel poëzie in Oxford

De Britse dichteres Ruth Padel (63), die op 16 mei als eerste vrouw werd gekozen voor de prestigieuze leerstoel van hoogleraar poëzie in Oxford, heeft maandag haar functie neergelegd. Ze nam ontslag wegens beschuldigingen van een lastercampagne tegen concurrent Derek Walcott.

Padel heeft in de maand vóór de verkiezing e-mails gestuurd naar twee Britse kranten waarin zij erop wijst dat haar tegenkandidaat en Nobelprijswinnaar Walcott in 1982 in opspraak raakte wegens seksuele intimidatie van een Harvard-studente. Padel biedt haar excuses aan voor wat zij heeft gedaan dat ‘geïnterpreteerd kan worden’ in het nadeel van Walcott, zo meldde BBC News gisteren.

Derek Walcott (79) gold als grote favoriet voor de positie, maar trok zich in de week voor de verkiezing terug door een campagne met anonieme lasterbrieven, verstuurd aan zeker tweehonderd academici in Oxford, waarin hij beschuldigd werd van seksuele intimidatie van een studente. Padel ontkent achter deze anonieme lastercampagne te zitten.

Even leek dit jaar een grote doorbraak te zijn voor Britse dichteressen. Eerder deze maand werd Carol Ann Duffy verkozen tot Poet Laureate, de erebaan van vaderlandse dichter, een positie die sinds de oprichting in 1617 altijd bekleed werd door mannen. Ook voor de prestigieuze baan van Professor of Poetry aan Oxford werden sinds de oprichting in 1708 enkel mannen gekozen. Padel’s vertrek heeft geleid tot veel verontwaardiging en speculaties van seksisme. ‘Dit is een manier om vrouwen te kleineren; bij een man zou dit niet gebeurd zijn’, zegt schrijfster Jeanette Winterson in de Britse krant The Guardian.

‘Ik geloof oprecht dat ik niets opzettelijk heb gedaan dat heeft geleid tot Walcott’s terugtrekking’, zegt Padel. ‘Uit bezorgdheid over studenten heb ik naïef, en achteraf gezien niet verstandig, informatie die toch al in de publieke ruimte was, doorgespeeld aan twee journalisten.’

Een woordvoerster van Oxford laat weten de beslissing van Ruth Padel te respecteren. Het ziet ernaar uit dat de universiteit een nieuwe verkiezing zal houden. In oktober neemt de zittende hoogleraar poëzie Christopher Ricks afscheid.

Ruth Padel (AP) Beeld
Ruth Padel (AP)
Meer over