Rel om fotomontage van lijk Italiaanse anti-maffiaschrijver

AMSTERDAM Hij ligt op de tafel van een mortuarium. Zijn lichaam half bedekt door een wit en een groen laken....

Het is een opmerkelijke, gephotoshopte, foto die het omslag siert van het nieuwste nummer van het Italiaanse maandblad Max: een ‘geliquideerde’ schrijver Roberto Saviano. Zeker als je bedenkt dat de 30-jarige auteur van de maffiabestseller Gomorra al jaren bewaakt moet worden omdat hij door de Camorra, de Napolitaanse maffia, met de dood wordt bedreigd.

Saviano, die vooraf niets wist van de publicatie van de fotomontage, typeerde deze als ‘een daad van slechte smaak’ en ‘een gebrek aan respect voor al die mensen die om diverse redenen, en vaak ver buiten de schijnwerpers, hun leven wagen.’

Volgens Saviano laat alle drukte over zijn mogelijke dood sporen achter op hem en zijn familie. ‘Maar ik kan jullie geruststellen, ik heb niet de intentie om te sterven’, zei Saviano tegen de Italiaanse media, waarin een stevige discussie is ontbrand over diens omstreden afbeelding.

De Italiaanse krant La Repubblica noemt deze ‘een slechte grap’ en vreest dat het beeld van de dode schrijver ‘zal afleiden van wat Saviano zegt, schrijft, herhaalt, van al die gevaarlijke woorden waarvoor hij reeds zoveel heeft opgeofferd. Maar volgens Il Giornale, eigendom van de familie van de Italiaanse premier Berlusconi, is de publicatie van de foto louter bedoeld als ‘heiligverklaring voor een held die dat helemaal niet nodig heeft’.

Meer over