Rel om expositie New York leidt tot cultuuroorlog

Het conflict over een expositie van jonge Britse kunstenaars in het Brooklyn Museum of Art in New York is op een complete cultuuroorlog uitgelopen, waarbij zelfs Hillary Clinton betrokken is geraakt....

De republikeinse burgemeester besloot de subsidiekraan dicht te draaien, nadat de directie van het museum had geweigerd de expositie van werken uit de collectie van kunstverzamelaar Saatchi af te blazen.

Giuliani had zich vooral gestoord aan een doek van de Brit Chris Ofilite waarop een zwarte Maria staat afgebeeld, versierd met rondzwevende billen en een olifantenvijg op haar borst. Volgens Giuliani is het 'krankzinnig' als de belastingbetaler zulke 'vuiligheid' moet subsidiëren.

De museumdirectie probeerde tot op het laatste moment nog een compromis te vinden met het stadsbestuur, maar brak de besprekingen af, nadat duidelijk was geworden dat Giuliani geen voetbreed wilde wijken.

Giuliani reageerde woedend op de stap van het museum. Hij kondigde meteen aan dat het museum vanaf morgen geen subsidie meer krijgt. Dat is een zware klap voor het Brooklyn Museum, aangezien het voor ruim eenderde van zijn begroting afhankelijk is van het stadsbestuur.

De museumdirectie probeert de maatregel nu via de rechter ongedaan te maken. Volgens bestuursvoorzitter Robert Rubin gaat het om meer dan geld alleen. Volgens hem vormt het optreden van Giuliani een gevaar voor de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van de kunstenaar. Rubin was in kunstkringen onder vuur komen te liggen wegens zijn pogingen een compromis te vinden met de burgemeester.

De kwestie is inmiddels uitgegroeid tot een politiek schandaal van formaat. Kunstminnaars beschuldigen Giuliani ervan dat hij politieke munt uit de zaak probeert te slaan met het oog op de verkiezingsstrijd. Giuliani is van plan volgend jaar te proberen voor New York in de senaat te komen.

Zijn rivale, Hillary Clinton, kon zich dus ook niet onbetuigd laten. De First Lady keerde zich tegen Giuliani's besluit om de subsidie voor het museum op te schorten. Dat druist volgens haar tegen de vrijheid van meningsuiting in. Maar Hillary Clinton voegde er wel meteen vroom aan toe dat ze zelf geen enkele behoefte had de expositie te gaan bekijken.

De First Lady moet voorzichtig zijn, omdat ze de katholieken en de grote joodse gemeenschap in New York niet voor het hoofd wil stoten. De Orthodox Union, de grootste vereniging van orthodox-joodse organisaties in de Verenigde Staten, heeft zich achter Giuliani geschaard. 'Vandaag beledigen ze een christelijk symbool. Morgen is het misschien een joods ritueel voorbeeld en daarna is een ander geloof aan de beurt', zei voorzitter Ganchrow.

Het Brooklyn Museum heeft inmiddels steun gekregen van 33 andere musea en kunstorganisaties in New York.

Sommige kunstorganisaties durfden echter de protestbrief niet te ondertekenen.

Volgens initiatiefnemer Alan Friedman zijn zij bang, omdat 'burgemeester Giuliani mensen die het niet met hem eens zijn als vijanden ziet tegen wie hij strafmaatregelen neemt'.

Meer over