Reis-tv

Natuurlijk: de klassieke reisreportage speelt ook op tv al lang geen rol van betekenis meer. Cees Nooteboom en de tv-programma's van Boudewijn Büch en Michael Palin - in een jaar of tien, vijftien tijd zijn ze intussen net zo exotisch geworden als kokosnoten....

Je zou dus zeggen: als eigentijdse zender moet je nu vooralniet aankomen met reis-tv. We kiezen zelf wel aan welke eisenonze ideale vakantiebestemming in 2006 moet voldoen. Is het nietomdat we al elk jaar op die ene camping komen, dan wel omdat weinmiddels net zo handig kunnen 'googelen' als dat we ons straksin het steenkolen-Spaans of -Duits weten te redden.

En toch: het bestaat nog wel degelijk. Het fenomeen dat jedoor de tv kunt worden opgetild en meegevoerd naar stranden,monumenten, culturen, markten en andere bezienswaardigheden. Endat je daar niet als kandidaat-boeker (het betreft niet zeldengesponsorde programma's natuurlijk) door geboeid raakt, maaróók als passieve leunstoelreiziger. Boarding Now en RTL Travelop het vernieuwde RTL5 zijn programma's die wel degelijk ook dethuisblijvers kunnen boeien. Waarbij mijn eigen voorkeurvooralsnog lichtelijk uitgaat naar het eerstgenoemde programmavan Jet Sol en Tim Immers, omdat zij zich zich eenmaal over degrenzen nét iets meer aan de mensen en de omstandigheden gelegenlaten liggen dan de wat meer op eigen vlag en tv-imago varendecollega's als Roeland Fernhout, Floortje Dessing en Chris Zeegersin RTL Travel.

Als je al hun namen noemt, heb je tegelijk een stijl in kaartgebracht. Tikje ironisch, jong & hip, alsof we echt allemaalnog zomaar met een rugzak op het vliegtuig kunnen en willenstappen. De BBC deed dat gisteren in Holiday 2006 anders. HughGrant-type voor een repo over een shopping-vakantie in Abu Dhabi.Lisa Rogers in minirok en lieslaarzen op een cruise. Een fijn,braaf Brits gezinnetje op strand- en cultuurvakantie in Turkije.Echte publieke service, met die minirok van Lisa er dan gratisbij.

Meer over