Reinink nieuwe directeur Concertgebouw Amsterdam

Simon Reinink is benoemd tot nieuwe directeur van het Concertgebouw in Amsterdam. Reinink (39) volgt vanaf 1 juni Martijn Sanders op, die 25 jaar lang de leiding heeft gehad over Het Concertgebouw....

Sinds vorig jaar was Reinink directeur bij PCM-uitgeverij ThiemeMeulenhoff, bij de afdeling Beroepsonderwijs en Educatie. Daarvoor werkte hij tien jaar bij uitgever Wolters Kluwer. Hij begon zijn loopbaan als advocaat, en studeerde Rechten in Utrecht.

Volgens het persbericht van het Concertgebouw heeft Reinink, die geen bekende naam in de muziekwereld is, ‘een sterke affiniteit met muziek en andere kunstvormen’. Hij studeerde een jaar muziekwetenschap, was voorzitter van de Stichting Landgoed Linschoten en lid van de Raad van Adviseurs van de Vereniging Rembrandt.

Reinink, die gisteravond niet voor commentaar bereikbaar was, liet via het Concertgebouw weten dat het zijn streven is ‘de toonaangevende positie die het Concertgebouw nationaal en internationaal bekleedt, te prolongeren en nog verder uit te bouwen.’ Martijn Sanders herinnert zich een gesprek met Reinink als 26-jarige: ‘Reinink vroeg me hoe hij Concertgebouwdirecteur kon worden. Ik weet niet precies meer wat ik heb geantwoord, maar kennelijk heeft hij mijn raad ter harte genomen.’

Met ruim achthonderdduizend bezoekers per jaar is het Concertgebouw onder leiding van Sanders uitgegroeid tot de drukst bezochte concertzaal ter wereld. Sanders wilde, zo zei hij bij zijn afscheid in deze krant, ‘de breedte zoeken zonder kwaliteit te verliezen.’ Dat betekende dat ook jazz, wereldmuziek en nieuwe muziek in de zaal in Amsterdam te horen was.

Sanders, die ook een belangrijk kunstverzamelaar is, wist goede relaties met sponsors voor het Concertgebouw op te bouwen. De noodzakelijke renovatie en de uitbreiding met een nieuwe glazen foyervleugel kostten tientallen miljoenen en werden meegefinancierd via spektakelseries met beroemde orkesten en solisten. Het Concertgebouw is aan het einde van de 19de eeuw gebouwd.

Meer over