Update

Regisseurs boos over 'verstrippen' films

Veel Nederlandse regisseurs en producenten verzetten zich tegen het gebruik van hun titels in een boek waarin striptekenaars de belangrijkste Nederlandse films uit de geschiedenis eren.

ANP/Redactie
Regisseur Dick Maas op de set tijdens de opnames van de thriller Quiz. © anp Beeld
Regisseur Dick Maas op de set tijdens de opnames van de thriller Quiz. © anp

De 50 tekenaars vatten ieder één van de films op één pagina in stripvorm samen. Het boek, dat de titel Filmfanfare krijgt, is een vervolg op het project Mooi is dat!, waarin 57 beroemde Nederlandse romans en toneelstukken werden 'verstript'.

Regisseur Alex van Warmerdam (Abel) sloot zich maandag aan bij collega Dick Maas (Flodder) die eerder al liet weten boos te zijn dat hij niet in het plan was gekend. Ook producent Dorna de Rouveroy, die de rechten van het werk van wijlen Wim Verstappen (Blue Movie) beheert, zegt verbijsterd' te zijn.

En producent Rob Houwer, van wie films als Soldaat van Oranje, Turks Fruit en De Vierde Man voor het boek zijn geselecteerd, stelt van zijn stoel te zijn gevallen' dat hij maandag in de krant over het project moest lezen.

Het is niet dat ik het niet leuk vind', legt Houwer uit. Maar als niemand mij iets vraagt, kan ik ook geen toestemming geven.' Datzelfde geldt voor regisseur en scenarist Alex van Warmerdam. Ik vind het op z'n zachtst gezegd onnozel en onfatsoenlijk dat niemand bij filminstituut EYE, het Filmfonds of het Fonds BKVB überhaupt op het idee is gekomen om de makers van de films om toestemming te vragen. Als je een boek verfilmt, stap je ook eerst naar de schrijver toe of die dat wel een goed plan vindt.'

De filmmakers leggen de bal nu bij de initiatiefnemers van Filmfanfare voordat ze besluiten of ze verdere stappen ondernemen tegen het project. Woordvoerder Gert Jan Pos van het Fonds BKVB erkent 'niet goed te hebben ingeschat dat het project deze reacties zou opwekken. Het is bedoeld als hommage, zeker niet als inbreuk op het auteursrecht.' Pos gaat de regisseurs en producenten alsnog een brief sturen om ze uitleg te geven.

Filmfanfare zou begin 2012 moeten verschijnen.

Meer over