REGISSEUR WIL ONSCHULD VAN HEAVY METAL TONEN

********..

Metal: A Headbanger’s Journey

Regie: Sam Dunn, Scot McFadyen, Jessica Joy Wise.Met: Dee Snider, Alice CooperIn 3 zalen.

God haat ons niet. Dat misverstand wil Slayer-zanger Tom Araya even de wereld uit helpen. Goed, de bandleden noemden een van hun albums God Hates Us All. Maar daar werd verder niets mee bedoeld. Het was gewoon een ‘fucking great title’.

Zo wordt er in de documentaire Metal: A Headbanger’s Journey wel vaker benadrukt dat achter de façade van heavy metal-muziek een grote onschuld schuilgaat. In de film die liefhebber Sam Dunn met twee co-regisseurs over zijn passie maakte, gaat het om de manier waarop de metal-cultuur onder de fans saamhorigheid en solidariteit kweekt.

Dunn vertelt daarbij op een manier die soms gericht lijkt op bezorgde ouders die nog helemaal niets over het genre weten. Vervormde gitaren en dreunende bassen zijn essentieel in het genre, legt een van de geïnterviewde experts uit. Fans dragen bij voorkeur zwart en leer, vertelt een ander.

Onbedoeld komisch is het contrast tussen de brave, bijna amateuristische stijl van de documentaire en de ruige acts die op de podia zijn te zien. Wel opzettelijk is de humor van zangers als Dee Snider en Alice Cooper die in de film herinneringen ophalen aan de tijd dat hun muziek door moralisten werd aangevallen.

Voor hen was de flirt van de heavy metal met satanisme altijd een soort grap, een provocatie die niet letterlijk moest worden genomen, en op de meeste plaatsen waar de documentairemakers belanden, denken de muzikanten daar net zo over.

Behalve in Noorwegen dan. Dat is ‘een geïsoleerd land in Noord-Europa’, legt de film uit, en de bakermat van het ‘Norwegian Black Metal’-subgenre. Necrobutcher – de bassist van Mayhem, een band met een bloederige geschiedenis – is boerend en vloekend al tamelijk onaangenaam gezelschap.

Varg Vikernes, een voormalige Mayhem-muzikant die een ander bandlid vermoordde en kerken in brand stak, roept pas echt de duistere kanten van de heavy metal op.

Het zijn spannende opnames, maar Dunn haast zich te benadrukken dat de Noorse excessen voor hem, als doorsnee-fan, onbegrijpelijk en onacceptabel zijn. In zijn visie is heavy metal eigenlijk heel lief.

DS

Meer over