NIEUWSOpeningsfilm Nederlands Film Festival

Regisseur Eché Janga baseerde Buladó op zijn eigen familiegeschiedenis

De magisch-realistische film opent het 40ste Nederlands Film Festival.

Buladó van Eché Janga. Beeld Buladó
Buladó van Eché Janga.Beeld Buladó

Het veertigste Nederlands Film Festival (NFF) wordt op vrijdag 25 september geopend met de film Buladó van regisseur Eché Janga. Het volgens het NFF ‘magisch-realistische’ verhaal speelt zich af binnen een familie in Bandabou, op Curaçao, met rollen voor onder meer Everon Jackson Hooi en Felix de Rooy.

Het scenario van Buladó schreef Janga samen met Esther Duysker en is deels gebaseerd op een in zijn eigen familie mondeling doorgegeven geschiedenis uit de slaventijd. Janga: ‘Door dit verhaal naar het grote doek te brengen hoop ik de ogen te kunnen openen voor de schoonheid en kracht van de onderbelichte verhalen van onze Nederlandse geschiedenis.’

Het is de tweede speelfilm van Janga, die in 2014 twee Gouden Kalveren won voor zijn debuut Helium. De regisseur studeerde in 2010 af aan de Nederlandse Filmacademie met de eindexamenfilm Mo, waarmee hij de Tuschinski Award voor beste afstudeerfilm won. Buladó zal vanaf 1 oktober in de bioscoop te zien zijn.

Het NFF is het eerste grote Nederlandse filmfestival dat sinds de coronacrisis wordt gehouden. Wat de gevolgen van de pandemie zijn voor de aanwezigheid van publiek, is nog niet duidelijk. Een deel van de activiteiten zal online plaatsvinden. Ter gelegenheid van de veertigste editie van het festival wordt het publiek gevraagd een favoriete Gouden Kalfwinnaar uit alle edities te kiezen.

Meer over