Redder zit met bod Multihouse ver onder koers

Het kwijnende beursfonds Multihouse heeft een overnamebod ontvangen van Sanderink Beheer. De directie van de in surséance verkerende automatiseerder ondersteunt het bod....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Met het bod wordt Multihouse gewaardeerd op 8,1 miljoen gulden, een buitenkansje voor Gerard Sanderink. Vorige maand was Multihouse nog 55 miljoen gulden waard op de beurs. Voor die acht miljoen koopt de 48-jarige ondernemer wel een aangeslagen bedrijf.

Halverwege april kreeg Multihouse een schadeclaim voorgeschoteld van zeven energiebedrijven voor een bedrag van 173 miljoen gulden. De Goudse automatiseerder vroeg terstond surséance van betaling aan, omdat het die claim in geen geval zou kunnen betalen. Inmiddels hebben de energiebedrijven aangegeven dat ze genoegen nemen met een afkoopsom van 5,9 miljoen gulden

Met een eigen vermogen van 13 miljoen gulden zou Multihouse de schadeclaim zelfstandig hebben kunnen ophoesten, maar daar wil directeur Roel Geers niet meer aan beginnen. 'Door de verwikkelingen met de energiebedrijven hadden we problemen om goede mensen aan te trekken, terwijl opdrachtgevers wegliepen en we verliezen leden', zegt hij.

Omdat Multihouse snel aansluiting nodig heeft bij een sterke partner, wil Geers geen poging doen het bedrijf weer zelfstandig op de rails te krijgen, hoewel dat beter zou zijn voor de onderhandelingspositie van Multihouse.

Nu moet Geers op zoek naar een nieuwe baan, want Sanderink zal eigenhandig de directie voeren na de overname. 'Als ik een bedrijf koop dat kampt met problemen, neem ik meestal de leiding in handen', zegt hij.

Multihouse ondersteunt Sanderinks bod, omdat deze razendsnel ter zake kwam en er slechts 10 tot 15 van de 240 arbeidsplaatsen wordt geschrapt, merendeels staffuncties.

'Snelheid is mijn stijl', zegt Sanderink over zijn voortvarende optreden. Hij heeft ervaring met overnames. Sinds hij in 1991 voor zichzelf begon, groeide zijn bedrijf in ijltempo door acquisities. De eerste grote aankoop werd gevormd door enkele dochters van het failliete HCS, met een gezamenlijke omzet van 30 miljoen gulden.

Vervolgens kocht hij in 1994 Centric, in 1995 een dochter van de ECA-groep en in 1996 Triathlon. 'Ieder jaar koop ik wel wat', zegt Sanderink. De jaaromzet van zijn beheergroep is inmiddels gestegen tot 125 miljoen gulden, bijeengebracht door 900 medewerkers. Met Multihouse komt daar ruim 50 miljoen gulden bij.

Voordat Sanderink geheel zelfstandig een bedrijf begon - hij heeft 100 procent van de aandelen van zijn beheergroep -, richtte hij in 1978 het bedrijf ICT op samen met Hans Quelhorst. Daaruit trok hij zich terug in 1991, toen het bedrijf 400 medewerkers telde. Sanderink behield een belang van 35 procent tot het begin van dit jaar. Inmiddels heeft Quelhorst aangekondigd dat hij ICT, dat software ontwikkelt voor machines en consumentenartikelen als videospelers en tv's, binnenkort naar de beurs wil brengen.

De energiebedrijven hadden naast hun schadeclaim ook bedongen dat zij 2,8 miljoen nieuwe aandelen Multihouse mochten kopen voor 90 cent per stuk. Met het bod van Sanderink is die optie waardeloos geworden, omdat de aandelen slechts 70 cent waard blijken te zijn. Multihouse meldde dat geen enkel bedrijf een hogere prijs heeft geboden dan Sanderink.

De overnameprijs is weliswaar laag in vergelijking met de beurskoers, maar er wordt wel goodwill betaald ten opzichte van het eigen vermogen van 40 cent per aandeel dat overblijft na betaling van de schadeclaim en andere verliesposten, zegt Multihouse.

Meer over