Red Sparrow probeert verwarring gelijk op te laten gaan met ongemak met een slappe finale als resultaat

Jennifer Lawrence schittert in Red Sparrow, maar ze kampt met een steeds taaier wordend spionageverhaal. Alsof de #MeToo-discussie in een vat vol ijzerengordijnclichés is gemieterd.

Kevin Toma
jennifer Lawrence in Red Sparrow Beeld
jennifer Lawrence in Red SparrowBeeld

Dat ontaarde Rusland toch. Breek je als prima ballerina van het Bolsjoj je been, eindig je als spion.

Zo vergaat het Dominika Egorova (Jennifer Lawrence), de tragische heldin uit Red Sparrow. Komt vooral door haar oom Vanya (Matthias Schoenaerts), topman bij de Russische geheime dienst, die altijd al een excuus zocht om zijn mooie nichtje voor zijn karretje te spannen. Door hem komt Egorova terecht in het instituut van een ijzige meesteres (Charlotte Rampling), die knappe jonge Russen tot zogenaamde Sparrows opleidt: geheim agenten die hun seksuele charmes koelbloedig als machtswapen inzetten.

Fysieke vernederingen, voor de klas uitgevoerde orale seks, aftrekken in naam van het vaderland, het staat allemaal op het Sparrow-curriculum. 'Je lichaam behoort toe aan de staat', leren de kadetten van hun meesteres, die hen bovendien verzekert dat de Koude Oorlog nooit is afgelopen. 'Ze is alleen uiteengevallen in talloze splinters.' Dat belooft wat, in deze verfilming van Jason Matthews' gelijknamige roman (2013), die twee hoogst actuele onderwerpen op maffe wijze met elkaar combineert. Seksuele manipulaties plus de heroplevende animositeit tussen Oost en West: alsof de #MeToo-discussie in een vat vol ouderwetse ijzerengordijnclichés is gemieterd.

Aanvankelijk lijkt regisseur Francis Lawrence, die voor de vierde keer met hoofdrolspeler Lawrence samenwerkte na drie Hunger Games-films, er echt zin in te hebben. Bang voor hyperbolen is hij niet, zo gretig als hij de film onderdompelt in rood - van behang tot rondspetterend bloed - terwijl in de afgebladderde decors altijd wel ergens een hond blaft en de acteurs Engels spreken met moddervet Slavisch accent. En wat te denken van het bijna avant-gardistisch blote badpak, waarmee Egorova de Amerikaanse geheim agent Nash (Joel Edgerton) probeert te verleiden in een aftands Hongaars zwembad?

Lawrence is absoluut de ster van de film: met gebleekt haar en strenge pony vertolkt ze Egorova bedrieglijk expressieloos, vol onderdrukte wanhoop en wraakzucht. Jammer genoeg kampt ze met een steeds taaier spionageverhaal vol driedubbele bodems, waarin Egorova naar de Amerikanen lijkt over te lopen maar je nooit zeker weet aan welke kant ze staat.

Tot op zekere hoogte probeert Red Sparrow die verwarring gelijk op te laten gaan met ongemak. Mag je Lawrence in badpak sexy vinden? Word je niet ook zelf gemanipuleerd door zulke (tamelijk kuis gebrachte) naakt- en seksscènes? Interessante vragen, maar om echt verwarring te kunnen zaaien had de film simpelweg méér gas moeten geven - dus méér actie, risico en geïnspireerde overdrijving. Tevreden met wat aardige, kinky aanzetten, sukkelt Red Sparrow verveeld voort naar een slappe finale.

Red Sparrow

Thriller

**

Regie Francis Lawrence.

Met Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts, Charlotte Rampling, Jeremy Irons, Ciarán Hinds, Douglas Hodge, Thekla Reuten. 139 min., in 104 zalen.

Meer over