Update

Recordaantal Emmy's voor Game of Thrones

De hitserie Game of Thrones is de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Emmy Awards. De fantasyserie, met onder anderen Carice van Houten en Michiel Huisman, sleepte een recordaantal van twaalf Emmy's in de wacht. Dat is meer dan een serie ooit won in één jaar.

Redactie
Een deel van de cast van Game of Thrones. Beeld getty
Een deel van de cast van Game of Thrones.Beeld getty

Game of Thrones won de prijs voor Beste Dramaserie, ten koste van de series Mad Men, House Of Cards, Orange Is The New Black, Homeland, Downton Abbey en Better Call Saul. Peter Dinklage, die Tyrion Lannister speelt, won de Emmy voor Beste mannelijke bijrol in een dramaserie. Hij won deze prijs ook al in 2011; de afgelopen drie jaar was hij genomineerd.

De Emmy Awards zijn de prijzen voor beste televisieproducties van het afgelopen jaar. Ze werden in de nacht van zondag op maandag voor de 67ste keer uitgereikt in de Amerikaanse stad Los Angeles.

Game Of Thrones was maar liefst 24 keer genomineerd voor een Emmy. De serie viel in de prijzen voor onder meer het schrijfwerk, de regie en de casting. Eerder deze maand won de serie al acht Creative Arts Emmy's, voor categorieën als stunts en geluidsmontage.

Veep
De tweede grote winnaar bij de televisieprijzen was de serie Veep. Die politieke satire won de Emmy Award voor Beste comedyserie. Daarmee versloeg de serie meervoudig winnaar Modern Family, Louie, Parks and Recreation, Silicon Valley, Transparent en Unbreakable Kimmy Schmidt.

Veep verzilverde in totaal vijf van de negen nominaties dit jaar. Julia Louis-Dreyfus won voor de vierde keer op rij de prijs voor Beste vrouwelijke hoofdrol in een comedyserie. Tony Hale kreeg de Emmy voor zijn bijrol. Verder viel de serie in de prijzen voor casting en schrijfwerk.

De cast en crew van Game of Thrones op het podium bij de Emmy-uitreiking. In het midden Carice van Houten. Beeld getty
De cast en crew van Game of Thrones op het podium bij de Emmy-uitreiking. In het midden Carice van Houten.Beeld getty
Julia Louis-Dreyfus, hoofdrolspeler in Veep Beeld afp
Julia Louis-Dreyfus, hoofdrolspeler in VeepBeeld afp

Transparent
Jeffrey Tambor won in de Emmy voor Beste acteur in een comedyserie voor zijn rol in Transparent. Tambor kreeg de prijs voor zijn rol als de transseksuele Maura Pfefferman in de serie een vader speelt die ervoor kiest als vrouw door het leven te gaan. Hij droeg de prijs op aan de transgendergemeenschap. Transparent wordt in de Verenigde Staten uitgezonden door webwinkel Amazon. In Nederland is de serie aangekocht door de VPRO. Eerder dit jaar won Tambor al een Golden Globe voor zijn rol.

Don Draper
Jonn Hamm won eindelijk een Emmy voor beste mannelijke hoofdrol voor zijn vertolking van Don Draper in Mad Men. Hamm was al zeven keer eerder genomineerd, maar won het beeldje nog nooit. Mad Men stopte dit jaar na acht jaar en zeven seizoenen. De serie van AMC won vier keer de award voor beste dramaserie.

The Voice
Ook de Amerikaanse versie van The Voice won een Emmy Award. Het programma uit de stal van de Nederlandse tv-producent John de Mol kreeg de prestigieuze televisieprijs in de categorie talentenjachten. The Voice won de award voor het eerst in 2013. John de Mol was toen zelf aanwezig in Los Angeles.

Olive Kitteridge
De miniserie Olive Kitteridge was ook een opvallende winnaar. Het drama, dat maar liefst dertien nominaties had, kreeg de prijs voor Beste miniserie. In die categorie won Frances McDormand verder de Emmy voor Beste vrouwelijke hoofdrol. Zij speelt de titelrol van de wiskundelerares Olive Kitteridge in een klein plaatsje in het noordoosten van de Verenigde Staten. Richard Jenkins, die haar echtgenoot Henry speelt, won de prijs voor Beste mannnelijke hoofdrol in een miniserie of televisiefilm. Ook de Emmy voor Beste scriptschrijver van een miniserie of televisiefilm ging naar de serie.

Ook The Daily Show viel in de prijzen. Jon Stewart presenteerde vorige maand voor het laatst de satirische talkshow. Het programma werd uitgeroepen tot beste talkshow en kreeg verder een prijs voor onder meer de regie.

Jeffrey Tambor als transgender in de serie Transparent Beeld bruno
Jeffrey Tambor als transgender in de serie TransparentBeeld bruno
Jeffrey Tambor. Beeld ap
Jeffrey Tambor.Beeld ap
Game of Thrones-actrice Carice van Houten op de rode loper bij de Emmy's Beeld epa
Game of Thrones-actrice Carice van Houten op de rode loper bij de Emmy'sBeeld epa
Meer over