Rechter doet kabel weer op slot

Tv-kijkers kunnen toch niet kiezen bij welke kabelmaatschappij zij een abonnement nemen. Telecomwaakhond Opta is verbaasd...

Van onze verslaggevers Wouter Keuning en Michael Persson

amsterdam De markt voor analoge kabeltelevisie blijft voorlopig in handen van een beperkt aantal, bestaande aanbieders zoals UPC en Ziggo. De rechter heeft woensdag het besluit van telecomwaakhond Opta om de Nederlandse kabelmarkt open te breken, vernietigd.

De uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) houdt in dat er voorlopig niet meer concurrentie komt op de kabel. Dat is een streep door de rekening van nieuwkomers op de markt zoals Tele2, YouCa en Online, die ook analoge televisie via de kabel wilden aanbieden.

Het Zweedse Tele2 begon direct na de ‘opening’ van het kabelnetwerk door de Opta, februari vorig jaar, met voorbereidingen voor toetreding. Eerder dit jaar kwam het als eerste nieuwe toetreder met een grote campagne om abonnees te werven voor kabeltelevisie.

De Opta reageerde gisteren verrast op de uitspraak van het CBb. De instantie is drie jaar bezig geweest de digitale en analoge kabelmarkt te openen voor meer concurrentie. Het analoge gedeelte was helemaal rond, het digitale gedeelte nog niet. ‘Het is nog te vroeg voor een definitief oordeel, we moeten de uitspraak nog bestuderen’, zegt een woordvoerder. ‘Maar ja, dit is teleurstellend.’

De Opta had namens de overheid besloten dat de vier kabelmaatschappijen in Nederland hun leidingen moesten openstellen voor andere aanbieders. Door concurrentie zouden de prijzen omlaag gaan.

Eerder is iets vergelijkbaars gebeurd met telefoon en energie. Om te voorkomen dat de voormalige nutsbedrijven (Nuon, KPN) na hun privatisering een monopoliepositie hielden, werden zij verplicht hun infrastructuur tegen een vast tarief ter beschikking te stellen aan derde aanbieders.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vindt echter dat op het gebied van televisie al genoeg concurrentie is, blijkt uit de uitspraak. Consumenten kunnen namelijk ook televisie ontvangen via Digitenne (van KPN, via de ether), via een schotelantenne of via glasvezel, is de redenering.

Het College erkent dat de kwaliteit en het aanbod van die alternatieven niet gelijkwaardig zijn, maar ziet dat niet als ‘overstapdrempel’. De kwaliteitsverschillen zouden volgens het CBb met de tijd sowieso kleiner worden, Het feit dat de marktaandelen van de traditionele aanbieders licht dalen, zou bovendien bewijzen dat er al voldoende concurrentie is.

Een woordvoerder van Tele2 houdt vol dat sprake is van een monopolie. ‘Als je in je hele huis al bedrading hebt, en je wilt een paar televisies in huis, dan nemen de meeste mensen gewoon een kabelabonnement. En dan is er maar één aanbieder.’ Tele2 vindt het nog te vroeg voor een definitief oordeel. ‘De bal ligt bij de Opta, die nieuwe stappen kan ondernemen.’

Wat die stappen zouden kunnen zijn, is onduidelijk. Een hoger beroep is niet mogelijk. Formeel zou de Opta het besluit voor het verplichte vrijgeven van de kabel anders kunnen formuleren, waarna de kabelbedrijven opnieuw bezwaar kunnen aantekenen. Maar de vraag is of de rechter dan anders zou oordelen.

Ook onduidelijk is wat de consequenties van de uitspraak zullen zijn voor televisiekijkers die al naar Tele2 waren overgestapt. Tele2 stelt dat het een contract heeft met UPC en Ziggo, waardoor het bedrijf in elk geval drie maanden gebruik kan maken van de kabel. Een woordvoerder van UPC zegt echter dat er nog geen consumenten definitief zijn overgezet. ‘Ze zitten formeel nog bij UPC. Wij zorgen voor een passende oplossing.’

Volgens beide partijen zal het signaal bij overstappers hoe dan ook niet op zwart gaan. Tele2 wil nog niet zeggen of het een schadeclaim gaat indienen. ‘Het spel is nog niet gespeeld. Ook de reclamecampagne gaat gewoon door.’

De PvdA, VVD en het CDA reageerden teleurgesteld op gerechtelijke uitspraak.

Meer over