Real life

Big Brother. Tussenstand. Allereerst: die negen kandidaten. Ze boeien niet. Te veel van hetzelfde. Te weinig te melden. Te zeer gerecruteerd uit het Veronica-bestand....

Dan: ze maken niks mee. Wat kwam ik tot nog toe te weten? Bianca heeft tattoo's, Ruud draagt 's nachts geen slip, Willem kan goed koken, Bart vindt Sabine wel leuk. Om de spanning op te voeren moesten ze een verjaarspartijtje organiseren. Zoiets draagt alleen maar bij aan de brave burgerlijkheid. Waren er maar kranten. Was er maar tv. De reflectie daarop zou af en toe nog voor een impuls zorgen.

Verder: die voice-over. Ter opleuking. Ter compensatie van de saaiheid. 'Dat gesprek gaat natuurlijk helemaal nergens meer over.' Maar het werkt averechts. De ironische commentaren nemen de kijker de wind uit de zeilen. Ze maken Big Brother tot een doorsnee Veronica-programma.

Het team achter Big Brother put zich nu al uit in kunstgrepen. Die live-uitzending van donderdag was, zo bleek, niet live. De beelden van de aankomst in het huis waren gemonteerd. De uitzending van zondagmiddag, ingelast vanwege de 'spannende ontwikkelingen', bleek niet meer dan een verlengstuk van de toch al geplande compilatie-uitzending te zijn. Zonder één spannend moment.

En dan heb je natuurlijk nog die kunstgreep par excellence: het nominatie-systeem. De kandidaten dragen medehuisgenoten voor voor verwijdering. Het is, zo te zien, het enige dat ze bezighoudt. Bart heeft een grote mond en ziet er goed uit, dus Ruud stemt tegen hem. Want de rondborstige Ruud is een kweepeer die zelf het licht wil vangen. Ruud heeft - jammer genoeg - de beste kaarten. Hij is, vinden zijn medehuisgenoten, de 'rots in de branding'. Want Ruud maakt gebbetjes. Houdt van Langs de Lijn. Schermt steeds weer met zijn gevoel. Houdt zielsveel van zijn kind. Is zelfs geëngageerd. Zegt, over zijn deelname aan Big Brother, zonder blikken of blozen: 'Ik weet dat heel veel mensen in de wereld het nog moeilijker hebben as ik.'

Big Brother is een real life-soap. Maar de makers kunnen helemaal niet met dit 'echte leven' uit de voeten. Er wordt gemanipuleerd en geënsceneerd. Het nominatie-circus wordt eindeloos uitgemolken. Want wat die makers ook wel weten: het echte leven uit Big Brother is, zeker met deze kandidaten, te saai voor woorden - én beelden.

Meer over