Rappers hebben een grotere woordenschat dan Bob Dylan

Wat woordenschat betreft moeten muzikanten als Bob Dylan, The Beatles en Celine Dion het afleggen tegen hun collega's uit de hiphopscene. Uit onderzoek blijkt dat van de 93 bestverkopende artiesten Eminem de muzikant is die de grootste woordenschat tentoonspreidt. Hij gebruikt 8.818 verschillende woorden in zijn muziek.

Stan Putman
Beeld uit de clip van Bob Dylan bij het nummer Subterranean Homesick Blues. Beeld
Beeld uit de clip van Bob Dylan bij het nummer Subterranean Homesick Blues.Beeld

Voor het onderzoek zijn per artiest honderd nummers met de hoogste woordendichtheid geanalyseerd door songtekstwebsite Musixmatch. De onderzoekers hebben de top 93 gebaseerd op de lijst met 99 bestverkopende artiesten van Wikipedia. Zes artiesten stelden hun songteksten niet beschikbaar aan de website, daardoor ontbreken The Doors en Bruce Springsteen in het onderzoek.

Rappers doen het het best qua woordenschat. Naast Eminem op de eerste plek, staan op nummer twee, drie en vier respectievelijk Jay Z (6.899), Tupac (6.569) en Kanye West (5.069). Op nummer vijf volgt tenslotte de eerste niet-hiphopartiest, Bob Dylan. Hij gebruikt 5.069 verschillende woorden in zijn muziek.

Een jonge Bob Dylan. Beeld reuters
Een jonge Bob Dylan.Beeld reuters

Van de niet-Engelstalige artiesten scoort Julio Iglesias op plek 7 (4.323 woorden) het hoogst. De artiesten die in hun nummers blijk geven van het kleinste vocabulaire zijn Kenny G (809 woorden), Bruno Mars (1.489 woorden) en de Spice Girls (1.497 woorden). Zij staan op plek 93, 92 en 91 in de lijst. Het is niet geheel verrassend dat Kenny G op de laatste plaats staat in de lijst. Tijdens de opnames van het grootste deel van zijn nummers heeft hij een saxofoon in zijn mond.

De gemiddelde woordenschat van alle geanalyseerde artiesten is 2.677 woorden. De nummer één uit de succeslijst van Wikipedia, The Beatles, staan op de 76e positie met 1.872 woorden. Het bandje uit Liverpool, dat 265 miljoen platen verkocht, laat zien dat een grote woordenschat niet de enige voorwaarde is voor succes.

Bekijk hieronder de top 10 van artiesten met de grootste woordenschat. Voor de volledige lijst kijkt u hier. Tabel werkt niet op (sommige) smartphones en tablets.

De Spice Girls op een gala 1997 met prins Charles. Beeld ap
De Spice Girls op een gala 1997 met prins Charles.Beeld ap

De geanalyseerde honderd nummers per artiest komen neer op acht tot tien albums, wat volgens de onderzoekers goed is voor een actieve periode van vijf tot tien jaar. Dit moet een goed idee geven van het algehele vocabulaire van de muzikanten.

Uit het onderzoek valt weinig op te maken. Beatles-adepten zullen de kracht van de weinige woorden roemen en fans van Eminem zullen de eloquentie van de rapper prijzen. Woorden zeggen uiteindelijk niks over succes, daarvoor blijven we aangewezen op de cijfers.

Meer over