postuumGift Of Gab (1971-2021)

Rapper Gift of Gab was de grootste woordacrobaat uit de hiphop

Het beste bewijs van zijn buitengewone rapkunst is nog altijd het nummer Alphabet Aerobics.

Gift of Gab in 2013.  Beeld WireImage
Gift of Gab in 2013.Beeld WireImage

De vrijdag overleden rapper Gift of Gab (Timothy Parker, 50) was een van de beste woordacrobaten die de hiphop heeft gekend. Parker tobde al een tijdje met zijn gezondheid, hij onderging in 2020 een niertransplantatie. Volgens het hiphopcollectief Quannum Projects, dat vrijdag het nieuws naar buiten bracht, is hij een natuurlijke dood gestorven.

Gift of Gab vormde in 1992 samen met Chief Xcel (Xavier Mosley) het duo Blackalicious. Beiden kwamen ze uit Sacramento, in de Amerikaanse staat Californië. Chief Xcel was vanaf de eerste ep Melodica (1994) de dj en producer, Gift of Gab was de rapper die zich al snel onderscheidde door zijn razend knappe techniek. Zijn woordacrobatiek was onnavolgbaar. Het beste bewijs van zijn buitengewone rapkunst is nog altijd het nummer Alphabet Aerobics van de ep A2G (1999).

In dit nummer doorloopt Gift of Gab in steeds sneller tempo het hele alfabet in zinnetjes vol binnenrijm en alliteraties als:

Furious phat fabulous fantastic,

Flurries of funk felt feeding the fanatics.

En:

Really raw raps, rising up rapidly

Riding the rushing radioactivity

Het debuutalbum Nia, dat er datzelfde jaar op volgde, is nog altijd een sieraad voor de hiphopcultuur. Soepele soulvolle raps van Gift of Gab gecombineerd met de kale maar uiterst funky beats van Chief Xcel leverden een eigen sound op die het duo verder wist te cultiveren op het album Blazing Arrow (2002). Daarop stond het nummer Chemical Calisthenics, een nieuwe tongbreker.

In 2003 maakte het duo ook live indruk in de Amsterdamse Melkweg, waar Gift of Gab door een ontsteking in zijn voet in een rolstoel het podium op kwam. Het werd een vrolijke avond, vol verbale hoogstandjes.

Maar hiphop veranderde, het soort woordacrobatiek waarin Gift of Gab excelleerde raakte uit de mode, net als het scratchen en andere turntablism-varianten waarmee dj’s zich in de jaren tachtig en negentig konden onderscheiden.

Blackalicious bracht nog twee albums uit. De laatste, Imani (Vol. 1) had in 2015 het eerste deel van een trilogie moeten worden, maar kreeg nog geen vervolg.

Gift of Gab bracht wel nog drie solo-albums uit en was te horen op diverse Quannum-producties, maar zoveel indruk als met zijn vroege werk heeft hij niet meer weten te maken.

Meer over