Ramadan Special

Vreemde tijden voor de laatste ongelovigen in dit land. Op een zender als Nederland 2 word je op een dag als die van gisteren van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat met een dusdanige vanzelfsprekendheid bijgepraat over religieuze zaken, dat je je afvraagt wat er in godsnaam met die...

Wim de Jong

De tv-dag begon woensdag op dat net met Knevels Elfde uur, gevolgd door NCRV’s Wonderlijke wegen, waarna de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) aan het begin van de middag het stokje overpakte met de Ramadan Special, de RKK er tamboerijnend achteraan kwam met God voor coaches, en André Rouvoet de kijkers in Paul Rosenmöller en de lijsttrekkers (IKON) ’s avonds meenam naar het altijd weer zo hoopgevende en inspirerende Jeruzalem. En dan was het dus ook in spiritueel Hilversum nog maar gewoon gehaktdag.

In de vijfde aflevering van de Ramadan Special werd gisteren Fatih (30), afgestudeerd in de biochemie, docente en al geruime tijd niet meer in Allah, geacht de degens te kruisen met Latifa (31), accountmanager en overtuigd moslima. In een halfuur tijd moesten de beide Marokkaans-Nederlandse vrouwen voor zichzelf en de kijker duidelijk zien te maken wie van hen nou eigenlijk het meeste ‘respect’ (dat woord gisteren in totaal wel tien keer op tv gehoord) en ‘tolerantie’ kon opbrengen voor de opvattingen van de ander.

Dat de afvallige Fatih de onschuldige mening huldigde dat iedereen moet geloven en denken wat hij of zij wil, werd haar door Latifah niet in dank afgenomen: in dat standpunt klonk toch wel erg weinig ‘respect’ voor de moslims door. Ongetwijfeld zal er een goedbedoelde, emancipatoire insteek achter de tv-confrontatie tussen beiden hebben gezeten. Maar toch jammer dat je twee intelligente Marokkaanse vrouwen op een vierkante meter televisie (er kijken gemiddeld twintigduizend mensen naar de Ramadan Specials) met zo’n onderwerp tegenover elkaar uitspeelt, als er daarbuiten nog een wereld valt te winnen.

Ik had ze samen gisteren liever in EénVandaag gezien, waar Geert Wilders vanaf het Scheveningse strand verkondigde dat Nederland ‘een nóg mooier en fatsoenlijker land’ wordt als tenminste aan de moslimdreiging een halt wordt toegeroepen. Daar zette de actualiteitenrubriek trouwens het nieuws uit een Amsterdams onderzoek tegenover dat er precies 1.445 moslims in die stad zijn die ‘gevoelig zijn voor radicalisme’. Hoe daarmee te dealen? Door het wij/zij-denken te bestrijden, zei politicoloog Jean Tillie. Ja, waar waren Fatih en Latifa.

Meer over