NIEUWSPRADA

Raf Simons gaat naar Prada, waar hij met Miuccia de creatieve directie zal vormen

De Belgische ontwerper Raf Simons vertrekt naar Prada. Simons zal met huidig hoofdontwerper Miuccia Prada de creatieve directie vormen van het Italiaanse modehuis.

Miuccia Prada en Raf Simons. Beeld Prada/ Willy Vanderperre & Brigitte Lacombe
Miuccia Prada en Raf Simons.Beeld Prada/ Willy Vanderperre & Brigitte Lacombe

Zondag, klokke mezzogiorno, werd op het hoofdkantoor van Prada door ceo Patrizio Bertelli bekendgemaakt dat de creatieve directie van het modehuis per april van dit jaar in handen is van twee mensen: de Italiaanse Miuccia Prada (70), kleindochter van oprichter Mario Prada, en de Belgische ontwerper Raf Simons (52). Beiden krijgen een gelijkwaardige rol.

Het is voor het eerst dat twee zulke grootheden blijvend aan één label gaan werken. Simons, geboren in het Belgisch-Limburgse Neerpelt, maakt sinds 1995 niet alleen furore met het mannenlabel dat zijn naam draagt, maar was ook jarenlang de gevierde hoofdontwerper van respectievelijk Jil Sander, Christian Dior en Calvin Klein, alledrie grote en invloedrijke modehuizen. Bij Calvin Klein vertrok hij eind 2018 voortijdig. Zijn moderne esthetiek werd bejubeld door de internationale modepers, maar bleek (nog) niet commercieel genoeg om de kassa’s van Klein te doen rinkelen.

Feministische visie

Ook bij Prada wil het de laatste jaren niet zo vlotten op het commerciële vlak. Miuccia Prada, die in 1978 haar moeder opvolgde, wordt geprezen om haar intellectuele en feministische visie op mode. Behalve om haar uitgesproken ontwerpen staat ze bekend om haar belangstelling voor kunst en architectuur. In 1993 openden Prada en Bertelli de Fondazione Prada, een museum voor moderne kunst dat sinds 2015 huist in oude destilleerderij en drie door Rem Koolhaas en Studio OMA ontworpen gebouwen.

De verkoop van Prada-kleding en accessoires stak de laatste seizoenen schril af tegen die van eeuwige concurrent Gucci – net als Prada een Italiaans familiebedrijf dat begin vorige eeuw startte als lederwarenhuis. Bij Gucci is sinds het aantreden van de huidige creatief directeur Alessandro Michele de omzet hard gestegen. Prada leek een slag gemist te hebben en de tijdgeest niet goed aan te voelen. Eind 2018 raakte het huis in opspraak door de lancering van Pradamalia, sleutelhangers met aapjes met rode lippen. Een onacceptabel geval van blackface, vond de Amerikaanse mensenrechtenadvocaat Chinyere Ezie, die een foto ervan op Twitter zette. Naar aanleiding van de ophef daarover liet de New York City Commission on Human Rights de boel onderzoeken. Vorige maand kwam het tot een overeenkomst, en beloofde Miuccia Prada een ‘sensitivity training’ te ondergaan om dergelijke uitglijers in de toekomst te voorkomen.

Opgelucht

Simons heeft dergelijke relletjes nooit veroorzaakt. De Belg liet afgelopen jaar sowieso weinig van zich horen. Na zijn vertrek bij Calvin Klein mocht hij van het Amerikaanse bedrijf niets over de reden van zijn aftocht loslaten. Zonder de naam van het huis te noemen liet hij waar mogelijk doorschemeren dat hij opgelucht was dat de samenwerking voorbij was. Speculaties over een rol bij Prada zongen zachtjes rond aan het begin van de Milanese modeweek.

In het Prada-hoofdkwartier in Milaan vertelde hij zondag dat hij na zijn vertrek bij Calvin Klein met Bertelli en diens echtgenote Prada in gesprek raakte. Aanvankelijk vriendschappelijk als zielsverwanten, maar gaandeweg kreeg het plan om samen te werken vaste vorm. Simons en Prada vinden elkaar in een wederzijds wantrouwen van commerciële mode zonder creatief hart. ‘In alle gesprekken die ik met collega-ontwerpers heb rijst de vraag hoe we het systeem kunnen veranderen, zodat emotie en creatie weer centraal komen te staan in de mode’, zei Simons. ‘Dat is een delicaat onderwerp, en wij begrijpen ook dat de aandeelhouders van Prada resultaten willen zien. Ons doel is kleding te maken die creatief is, maar toch verkoopt.’ Hoe die eruitzien? Daar moeten we nog een half jaar op wachten. De eerste collectie van beider hand zal de zomercollectie voor 2021 zijn die in september 2020 geshowd zal worden in Milaan.

Op de vraag of de samenwerking het voorportaal is van haar vertrek en een definitieve overdracht van de creatieve leiding aan Simons, antwoordde Prada lachend: ‘Welnee, maak me niet ouder dan ik ben! We gaan samen harder werken dan ooit en daar heb ik zin in.’

Meer over