Radiostations sluiten akkoord over verdeling FM

De twaalf grootste commerciële radiostations hebben onderling een akkoord bereikt over een nieuwe verdeling van FM-frequenties. Minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat moet nu voor 1 juli aangeven of zij daarmee kan leven....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De veiling was voor de commerciële radiostations in de afgelopen maanden de belangrijkste drijfveer om tot een gezamenlijk standpunt te komen. De stations vrezen door een veiling hun frequentie geheel kwijt te raken of er zoveel geld voor te moeten betalen dat hun winst verdwijnt.

Van de twaalf stations heeft Radio Noordzee het langst dwarsgelegen, omdat de zender voor Nederlandstalige muziek niet instemde met verlies van zijn frequentie in het noorden van Nederland. Volgens een woordvoerder is het station nu 'op hoofdlijnen akkoord' over de verdeling.

Marktleider Sky Radio, die non-stop-muziek uitzendt, dringt in het nu overeengekomen plan voor het eerst in de noordelijke provincies door. Sky zelf gaat meer concurrentie ondervinden in andere provincies.

Op dit moment zijn er vier landelijke commerciële radiostations met een FM-frequentie: Sky Radio, Classic FM, Radio 538 en Radio Noordzee. Het voorstel van de twaalf stations komt erop neer dat dit viertal gezelschap krijgt van drie nieuwkomers: Radio 10 Gold, Veronica Hitradio en Jazz Radio. Enkele kleine stations (Love Radio, Kink FM en Concert Radio) is geen FM-ruimte toebedacht.

Meer over