Radioformats

Stel, je houdt van de muziek van Thé Lau, Theo Nijland, Alex Roeka, Van Morrison of Tony Joe White. En stel, je bent radioluisteraar....

Harry de Winter & Rob Doeve

Het format is het keurslijf dat radioprogramma's wordt aangeregen om ze beter te laten aansluiten bij de doelgroep. De doelgroepen van de publieke omroep, zo hebben de bobo's bepaald, zijn jongeren en mensen die in een huishouden de boodschappen doen. Laten dat nou ook de doelgroepen van de commerciële zenders zijn! Bij de laatste verdeling van etherfrequenties gingen de mooiste frequenties naar de stations met het meeste geld, dus met de hoogste reclame-inkomsten, dus de zenders die zich richten op jongeren en 'boodschappers'. Resultaat: álle zenders richten zich op jongeren en boodschappers. (In de wereld van het luisteronderzoek zijn dat huisvrouwen. De 200 euro die wij afgelopen zaterdag bij Albert Heijn hebben achtergelaten, telt kennelijk niet.)

Jongeren worden bediend met Radio 3FM, Radio 538, Yorin FM en Noordzee FM - met het talent fou Gordon achter de microfoon.

Mensen die de boodschappen doen, komen aan hun trekken op 'Skei Redio' en op Radio 2, de publieke zender die alleen ongevaarlijke muziek programmeert. Luisteraars horen op Radio 2 vaak het liedje dat in de korfbalkantine gedraaid werd toen zij hun man ontmoetten. Ze bellen altijd op om dat op de radio te vertellen. Nee, als u tiener of boodschapper bent, zit u goed.

Als u geen tiener of boodschapper bent, bent u de lul. Als u naar muziek van uw smaak wilt luisteren, kunt u terecht bij de klassieke zenders of bij een paar onvindbare uithoeken. Het onvolprezen VPRO-programma De gezamenlijke zenders Peazens en Moddergat zit nota bene op 747AM - de enige publieke zender die in mono door de ether gaat. Het wordt uitgezonden om zeven uur 's avonds, als tieners weer achter MSN kruipen en huisvrouwen (m/v) de afwasmachine inruimen.

Verder moet u zich redden met Arrow 90.7 FM of Arrow Rock Radio (bijvoorbeeld Wintertijd, maandagavond negen uur). Of hopen dat Herman van de Velde, die al honderd jaar de muziek uitzoekt voor Met het oog op morgen, u trakteert op de nieuwe Brian Wilson of Steve Earle.

En anders moet u vanavond naar Schouwburg Amphion in Doetinchem (voor De Kus met Theo Nijland en Rosita Steenbeek), morgen naar De Lawei in Drachten (voor Alex Roeka) of overmorgen naar Theater De Willem in Papendrecht (voor Thé Lau).

Meer over