Radio UIT klinkt gemoedelijk als kroeggesprek

De denkpauzes waren iets langer dan gewoonlijk. En zo nu en dan slaakte Beatrice van der Poel een diepe zucht....

Radio UIT, Radio 5, 17.05 uur.

Zes keer per week is dit kunstprogramma te horen op Radio 5. Deze week bestaat Radio UIT vijf jaar. 'We zijn jarig', zegt redacteur Marc Wielaert. 'Vijf jaar lang een dagelijks kunstprogramma, dat wilden we vieren.'

Aanvankelijk dacht de redactie aan het herhalen van hoogtepunten uit de afgelopen vijf jaar. Maar wat Radio UIT nu juist zo aantrekkelijk maakt, is de directe aansluiting bij het actuele aanbod van kunst- en cultuur. Die opzet moest onveranderd blijven.

Volgend idee: zouden kunstenaars bereid zijn plaats te nemen achter de andere kant van de microfoon? Marc Wielaert: 'Aan mensen die normaal onze gasten zijn, wilden we laten zien hoe leuk het is om zo'n programma te presenteren.'

Veel overredingskracht was daar niet voor nodig; de kunstenaars die werden gevraagd, reageerden allemaal even enthousiast. En dus wordt Radio UIT een week lang achtereenvolgens gepresenteerd door een popzangeres, een hoorspel- en theaterregisseur (Peter te Nuyl), een dirigent klassieke muziek (Jan-Willem de Vriend), een balletmeester (Rachel Beaujean), een grafisch vormgever (Anthon Beeke) en een jeugdtheatermaker (Liesbeth Coltof).

Deze gastpresentatoren konden actuele onderwerpen kiezen uit een lange lijst die door de redactie was samengesteld. Soms nam een presentator zelf een onderwerp mee.

Zo sprak Beatrice van der Poel afgelopen maandag met Femke van Heerikhuizen, een nog onbekende kinderboekenschrijfster die Van der Poel nog van de kunstacademie kende. En Anthon Beeke zal aanstaande vrijdag Rien Bekkers ontvangen, die de kostuums ontwierp van Zinsbegoocheling, de nieuwe voorstelling van Toneelgroep Amsterdam.

Uitgebreid gerepeteerd wordt er niet met de gastpresentatoren. 'Het zijn allemaal personen van wie wij denken: die moeten het kunnen', zegt Marc Wielaert. 'Mensen die goed uit hun woorden kunnen komen, die helder formuleren.'

Probeer met de gasten te praten alsof je met ze in de kroeg zit, is het advies dat de presentatoren meekrijgen. Natuurlijk is het ook een publiciteitsstunt. En publiciteit is hard nodig, want Radio 5, de zender die deze week ook centraal staat in de Maand van de Radio, wordt nog altijd te weinig beluisterd.

'Het publiek weet ons niet te vinden', zegt Wielaert. 'Terwijl het zo simpel is: Radio 5 vind je overal op 1008 AM.'

Marijn van der Jagt

Meer over