Queen's House in Londen zelf ware ster na renovatie

Na een grondige renovatie is de Queen's House in Londen heropend als een volwaardig museum voor schilderkunst. Het gebouw zelf is echter de ware ster.

De tulptrap in het Queen's House. Beeld
De tulptrap in het Queen's House.Beeld

Het classicisme in de Britse bouwkunde begon met een jachtongeluk. Vierhonderd jaar geleden schoot Anna van Denemarken per ongeluk de lievelingshond van haar man, koning Jacobus I, neer in Greenwich Park. Hij schold haar de huid vol, maar kreeg daar snel spijt van. Ter vergiffenis mocht ze een villa, of jachthuis, bouwen naast Greenwich Palace. Ze huurde Inigo Jones in. Deze door de Italiaanse Renaissance beïnvloedde architect kreeg de vrije hand en zette het eerste neo-classicistische pand op Britse bodem neer.

Wonderbaarlijk gebouw

Het is in meerdere opzichten een wonderbaarlijk gebouw. Jones witte, harmonieuze bouwwerk landde, in de woorden van curator Christine Riding, 'als een ruimteschip in een Tudor-landschap van Greenwich, de plek waar Hendrik VIII opgroeide en Elizabeth I was geboren'.

Het huis werd aangeelgd over een drukke doorgangsweg tussen Deptford en Woolwich, zodat een brug de twee delen van het huis verbindt. In elk ander land zou zo'n weg zijn verplaatst, maar het zegt iets over het respect van de Engelse vorsten voor de onderdanen. Helaas stierf Anna in 1619, lang voor de voltooiing.

(Tekst gaat verder onder foto).

Interieur van The Queen's House gallery, tweede verdieping. Beeld
Interieur van The Queen's House gallery, tweede verdieping.Beeld

Door de eeuwen veranderde het huis steeds van bestemming. De kunstminnende koning Karel II gaf enkele vertrekken aan vader en zoon Van der Velde die er de Engelse school voor zeegezichten stichtten. George III gebruikte het als school voor verweesde zeemanskinderen en in Victoriaanse tijden deed het dienst als huis voor de parkopzichters. In de jaren dertig van de vorige eeuw kwamen de eerste schilderijen aan de muren te hangen, in de geest van koningin Henriëtta Maria van Frankrijk, de vrouw van de ter dood veroordeelde koning Karel I, voor wie het een 'huis van zaligheid' was.

De Queen's House stond al bekend om de collectie zeegezichten van Hollandse meesters en staatsieportretten van Anthony van Dyck, maar de vaste collectie is nu met 450 schilderijen uitgebreid. Aan de muren hangen nu meesterwerken die de geschiedenis van deze historische omgeving tonen, van Canaletto's gezicht op Greenwich tot L.S. Lowry's weergave van de rokende krachtcentrale van Deptford.

Turner-prijs winnaar Richard Wright heeft de plafonds in de grote hal versierd met gouden bladeren, in de stijl van frescomeesters die hier in de 17de eeuw hebben gewerkt.

Hoogtepunt van de Queen's House is de tulptrap, de met blauwe tulpen versierde spiraaltrap die naar de eerste verdieping leidt. Daar biedt het bordes zicht op het park en de sterrenwacht. Helaas is het niet toegankelijk, daar Jones niet had voorzien dat 21ste-eeuwse kinderen tussen de steunpilaren zouden kunnen vallen.

Dat de koninklijke slaapkamers aan de achterzijde uitkijken op de Theems, is te danken aan koningin Maria II. Zij schrok toen architect Christopher Wren een massief marineziekenhuis langs de Theems wilde neerzetten. Ze bedong dat er een doorkijkje kwam ter grootte van de Queen's House.

Ook deze koninklijke gril bleek een gouden greep te zijn.

Queen's House, Romney Rd, Greenwich, geopend vanaf 11/10. Toegang gratis.

Queen's House

Queen's House, Romney Rd, Greenwich, geopend vanaf 11/10. Toegang gratis.

Meer over