Review

Quand on a 17 ans met liefde voor personages geschreven

André Téchinés Quand on a 17 ans werkt vooral goed door het grote acteertalent van Kacey Mottet Klein en de zichtbare invloed van scenariste Céline Sciamma. Met de kleinst mogelijke stapjes duwt de film zijn hoofdpersonages Damien en Thomas dichter bij elkaar.

Berend Jan Bockting
Acteur Kacey Mottet Klein. Beeld
Acteur Kacey Mottet Klein.Beeld

Ze weten zich geen raad met zichzelf, laat staan met elkaar, de 17-jarige buitenbeentjes Damien en Thomas in dit verfijnde Franse tienervriendschapsliefdesdrama. Er is eigenlijk best veel dat hen bindt: ze zitten samen in dezelfde klas op een geïsoleerd schooltje in de Franse Alpen, tijdens de sportles worden ze als laatste gekozen en hun ouders zijn deels afwezig (Damiens vader is op militaire missie, Thomas' moeder is ernstig ziek), maar er wordt gedurende de dag vooral gesard en gevochten. 'Je bent nog dommer dan ik dacht', fluistert de een in het oor van de ander tijdens wiskundeles.

Talige details

Dat die knokpartijtjes niet ontstaan door botsende persoonlijkheden of wederzijdse minachting, maken de 73-jarige Franse filmmaker André Téchiné (Les témoins, La fille du RER) en zijn jonge getalenteerde landgenote Céline Sciamma (35), die samen het scenario schreven, vroeg duidelijk. In eerste instantie verstoppen ze het nog in talige details: Damiens bokstrainer vindt dat zijn leerling 'kreunt als een meisje' en Damiens vermoedende moeder probeert Thomas' knappe uiterlijk bespreekbaar te maken.

Het zijn sterke scènes, waarin acteertalent Kacey Mottet Klein (onlangs ook al zo goed als tienervader in de Waalse film Keeper) bewijst de kunst van het veelbetekenend zwijgen subtiel te beheersen.

Met de kleinst mogelijke stapjes (een iets te lang aangehouden blik, een terloopse vraag) duwt de film zijn hoofdpersonages dichter bij elkaar, tot vechten en liefkozen naadloos in elkaar overgaan. Dat dit zo goed werkt, dat het ondanks de ietwat voorspelbare opzet blijft boeien en dat Quand on a 17 ans na zijn sterke aanloop uiteindelijk dichter in de buurt komt van de ongepolijste liefdesgeschiedenis in La vie d'Adèle dan de cowboy-vanilleromantiek van Brokeback Mountain, is tevens te danken aan de invloed van scenariste Sciamma.

Quand on a 17 ans (Drama)

Regie: André Téchiné. Met: Kacey Mottet Klein, Corentin Fila, Sandrine Kiberlain, Alexis Loret, Jean Fornerod. 114 min., in 17 zalen.

Verfrissende eigen kijk

Téchiné betrok de als tienerfilmspecialiste gevierde filmmaakster bij Quand on a 17 ans vanwege haar verfrissende eigen kijk op het puberleven, dat ze in haar eigen films Naissance des pieuvres (Water Lilies), Tomboy en Bande de filles (Girlhood) zo fraai tentoonstelde.

Die keuze pakt bijzonder goed uit. Damien en Thomas worden vergelijkbaar precies geportretteerd als de meisjesgroep in Sciamma's nagenoeg even doorwrocht vertelde Bande de filles; het onvermogen vat te krijgen op grillig ontluikende gevoelens speelt ook daar een voorname rol.

Met zo'n stevig fundament, geschreven met zoveel liefde voor de personages en zoveel gevoel voor de leeftijdscategorie, valt zelfs een zomaar uit de lucht vallende dramatische gebeurtenis de makers best te vergeven. De wereld die in Quand on a 17 ans met zoveel zorg is opgetrokken kan tegen een stootje. Na afloop blijven Damien en Thomas en hun wild over elkaar buitelende gevoelens en verlangens nog geruime tijd hangen.

'Als puber heb je nog een soort fysieke spontaniteit'

Regisseur André Téchiné maakte al vaker coming of agefilms. Nu overtreft hij zichzelf, op 73-jarige leeftijd, met een film die de kern van de puberteit vat. Lees hier het interview. (+)

Meer over