Drama

Qu'un seul tienne et les autres suivront

Subtiel statement tegen rigide regels en vooroordelen

Floortje Smit

'Help me dan toch.' Op haar knieën ligt ze, bij de ingang van de gevangenis. Het is bezoekuur, maar zonder officiële brief komt de vrouw niet binnen. In onsamenhangende flarden vertelt ze wat er aan de hand is, terwijl ze hysterisch in haar tas graait.

Wat precies haar verhaal is, wordt in Qu’un seul tienne et les autres suivront niet duidelijk. De vrouw uit de openingsscène speelt verder zelfs geen rol meer in de film. Het gaat regisseur Léa Fehner om drie van de omstanders, die zwijgend naar haar kijken. Botsen met regels, wetten en verplichtingen die door de maatschappij worden opgelegd: de wanhoop die dat kan oproepen, kennen zij – ieder op hun eigen manier – maar al te goed.

Dat geldt ook voor Fehner zelf, die ooit maatschappelijk werkster was en hun voorgeschiedenissen vaardig door elkaar vlecht. Ze heeft compassie voor dit soort mensen die zonder eigen toedoen in de verdrukking komen. Liefdevol portretteert ze hen, waarbij ze het meeste weet te halen uit haar prima cast. Haar debuutfilm valt zo te lezen als een prachtig, maar subtiel statement tegen al te rigide regels en vooroordelen.

Toch voelt haar scenario, gebaseerd op een boek, vaak te gekunsteld. Ze zadelt haar personages met meer ellende op dan nodig is, en onwaarschijnlijkheden zet ze te simpel weg als toeval. Voortdurend klinken echo’s door van andere arthousedrama’s – zoals Auf der Anderen Seite van Fatih Akin. Emotie en spanningsopbouw zit te nadrukkelijk in het scenario ingebouwd. En juist door de toch al geconstrueerde vorm van de mozaïekvertelling valt dit alles extra op.

Qu’un seul tienne et les autres suivront voelt daardoor vooral als een oefening. Fehner bewijst zich ermee als kundig en begeesterd regisseur. Maar wel eentje die in het vervolg best meer eigenheid en vooral bravoure mag laten zien.

Meer over