Publiek zit als haringen in een ton op de Parade

‘Ik klap drie keer in mijn handen en bij de derde klap schuiven jullie met z’n allen nóg een stukje op, zodat iedereen kan zitten’. De acteur in De Parade-tent probeert het nog één keer, maar intussen is duidelijk: deze tent zit veel te vol. Leuk voor theatergroep Carver dat met de voorstelling Schoftendiner een van de hits heeft van De Parade. Minder leuk voor het publiek dat tegen elkaar zit aangeplakt als haringen in een ton.

Uiteindelijk wordt al het publiek met een kaartje toegelaten, maar een aantal ziet de voorstelling staand op de trap of wankel leunend tegen de wand. Na een half uur is Schoftendiner voorbij – lang genoeg voor het ongewenst aangeplakt zitten, en trouwens ook wat de voorstelling zelf betreft.

‘Erg vervelend, als er te veel mensen in de tent zitten, maar wij doen er alles aan om dat goed te regelen’, zegt Parade-directeur Nicole van Vessum. Wij stellen ieder jaar vast hoeveel mensen er kunnen komen – in de Carver-tent is dat 220 – en meer mag niet. Dat dat soms toch gebeurt, komt doordat de artiesten zoveel mogelijk mensen proberen te trekken, want het entreegeld is hun enige inkomst.’

Artiesten en groepen op De Parade huren een tent en staan 35 procent van de recette af aan het festival. De kaartjes worden verkocht via de verdeling eenderde online, eenderde aan de centrale kassa en eenderde aan de tent. Over en weer is er voortdurend contact over de aantallen die nog te koop zijn. Maar bij voorstellingen als Irritant (De Vogelfabriek), Schoftendiner en Sven Ratzke is het vaak opeengepakt zitten. Terwijl de bezoeker in het geval van Carver toch 15 euro kwijt is: 7 euro entree terrein, 8 euro voor de voorstelling.

De editie 2010 van De Parade verloopt over het algemeen goed, maar wisselend. In Rotterdam en Den Haag had het festival te maken met wisselvallig weer en voetbal, Utrecht was prima. Afgelopen vrijdag werd De Parade in Amsterdam geopend en bereikte het aantal bezoekers een record: 9.000. De zaterdag erna – veel en langdurig regen – werd een dieptepunt: 70.000 euro omzetverlies.

Voor de echte theaterliefhebber heeft Van Vessum een tip: kom op regenachtige avonden of op maandag. Geheid dat je dan rustig in een tent kunt zitten met net zoveel ruimte als tegenwoordig een biodynamische kip heeft.

Meer over