PTT bezorgt meeste post voortaan op later tijdstip

Door de toename van het aantal poststukken moet PTT Post de bezorging steeds meer gaan spreiden. Dit betekent dat meer huishoudens hun post pas 's middags krijgen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

PTT Post schatte niet zo lang geleden dat het aantal te bezorgen poststukken in Nederland zich zou stabiliseren op ongeveer 21 miljoen per dag. 'Nu gaan we uit van 22 miljoen stuks', zegt een woordvoerder van PTT Post.

Daarnaast is het distributiegebied groter geworden. Het aantal afgifte-adressen is gestegen van 6 naar 7 miljoen. Er zijn vele nieuwe woonwijken en bedrijfsterreinen bijgekomen. Ook het sorteren kost meer tijd dan vroeger, omdat de voorsorteercentra nog niet optimaal werken.

A. van Asperen, rayondirecteur van PTT Post in Friesland, ontkent dat er sprake is van een capaciteitsprobleem in de sorteercentra. 'De centra draaien langer door - van 's avonds zes tot 's morgens zes uur voor de poststukken die de volgende dag moeten worden bezorgd, en de rest van de dag voor overige stukken', zegt Van Asperen.

Niet bekend

De latere postbezorging levert weinig klachten op bij de PTT. 'Veel mensen zijn overdag niet thuis en merken daarom weinig van de latere bezorging. Bedrijven proberen we nog zo vroeg mogelijk te bedienen', aldus de PTT-woordvoerder.

De nieuwe bezorgtijden hebben ook invloed op de postbodes. Die hoeven niet meer voor dag en dauw op om aan het eind van de middag vrij te hebben, maar krijgen veel meer een 'gewone' werkdag van negen tot vijf.

Van Asperen erkent dat dit niet altijd even gemakkelijk is. 'Het personeel was gewend aan vroeg op en vroeg klaar. 's Middags werken is een hele omschakeling en levert soms privé wel wat problemen op, bijvoorbeeld voor postbodes die zelf hun kinderen opvangen.'

Meer over