PSV is landskampioen, maar Ajax regeert bestsellerlijst

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: PSV is opnieuw de beste voetbalclub van Nederland, maar Ajax verkoopt beter.

null Beeld
Beeld

PSV is landskampioen, maar in het parallelle universum van de CPNB Bestseller Top 60 heeft Ajax nog steeds een kans. Litmanen10, de biografie van oud-Ajacied Jari Litmanen (naar wie een heleboel in de jaren negentig geboren jongetjes zijn vernoemd), staat al voor de derde keer op rij in de Top 10, terwijl het levensverhaal van PSV-er Luc Nilis (opgetekend door Thijs Slegers) deze week binnenkwam op 20 en daarmee vooralsnog 11 plekken lager in het klassement staat.

Extra punten voor Ajax: ook de in VI Legends: Johan Cruijff gebundelde verhalen, herinneringen, columns over de onlangs overleden stervoetballer en nationale held staan al vier weken in de bestsellerlijst. Toch kan de Eindhovense club, met slinkse manoeuvres en kleine gelukjes, in theorie nog terugkomen. De titel (De Waarheid - Luc Nilis spreekt) is er spannend genoeg voor, evenals de flaptekst, die doet vermoeden dat achter Nilis' vriendelijke en bescheiden voorkomen een monster schuilgaat.

De wedstrijd is dus nog niet beslist. Maar wel voor Connie Palmen, die een absolute winnaar is, nadat ze vorige week de Libris Literatuurprijs won en deze week een eerste plek in de Top 60 veroverde met Jij zegt het. De eerste vertaling is er ook al: over niet al te lange tijd zal in Duitsland Du sagst es in de winkels liggen. 'Ik ben een soort monument, eigenlijk, een beetje de Nieuwe Kerk op de Dam', zei Palmen in de documentaire over het Boekenbal die in maart werd uitgezonden. Jij zegt het, Connie.

CPNB Bestseller top 10

1
Connie Palmen - Jij zegt het; Prometheus (21)
Winnaar Libris Literatuur Prijs 2016.

2
Fajah Lourens - Killerbody dieet; Kosmos (4)
Fitness in de keuken.

3
Arnon Grunberg - Moedervlekken; Lebowski (2)
Moederroman, wrang-geestig.

4
Suzanne Vermeer - Hittegolf; A.W. Bruna (3)

5
David Baldacci - De laatste mijl; A.W. Bruna (1)

6
Paulien Cornelisse - De verwarde cavia; Cornelisse (6)


7
Hanya Yanagihara - Een klein leven; Nieuw Amsterdam (4)8
Nicci French - Als het zaterdag wordt; Ambo Anthos (8)

9
Jari Litmanen - Litmanen 10; Voetbal International (3)

10
Klaas Bond - 10 Jaar Nick & Simon; Luitingh-Sijthoff (1)

Meer over