WEEKENDWIJZER

Profiel Koningspaar en 15 jaar Carlo & Irene

De 8 interessantste programma's dit weekend, van een portret van ons koningspaar op NPO 2 tot dat van een opstandige puber op NPO 3.

null Beeld ANP
Beeld ANP

1. De aard van het beestje Zaterdag, NPO 1, 19.05 uur

Huisdieren, hoe knuffelig ook, zijn wilder dan je denkt. Een nest jonge honden dat speels een schoen kapot knaagt, is zich eigenlijk aan het voorbereiden op het leven in een roedel. Puppy's hebben met 7 weken al 28 vlijmscherpe tanden en kiezen. Kittens spelen en hopsen niet alleen uit speelsigheid. Ze trainen hun jachtinstinct. En hamsters lopen ook niet uit verveling rondjes in een rad in hun kooi. Het is hun diep ingebakken hardloopinstinct waaraan ze gehoor geven.

Eerste aflevering van BBC's Pets wild at heart over de ongetemde kant van huisdieren. Gedijen ze eigenlijk wel in mensenhuizen, die wilde beesten?

2. 25 jaar Kassa Zaterdag, NPO 1, 20.25 uur

Om het 25-jarig jubileum van het onverwoestbare VARA-consumentenprogramma Kassa te vieren, presenteert Brecht van Hulten de ultieme Kassa-quiz, waarin 25 vragen over consumentenproblemen worden gesteld aan het publiek in de studio en aan de kijkers thuis. De onderwerpen van de vragen lopen sterk uiteen, van 'Is de woningcorporatie aansprakelijk voor lekkage in mijn huurhuis?' tot 'Wat is de beste pindakaas?'

3. Taxi to the dark side Zaterdag, NPO Doc, 22.00 uur

Duistere, veelbekroonde film van Alex Gibney (van Going Clear, de veelbesproken documentaire over scientology). Deze is uit 2007. Aan de hand van het verhaal van de Afghaanse taxi-chauffeur Dilawar, een onschuldige jongen die werd gemarteld en in de gevangenis gedood door Amerikaanse militairen, laat Gibney zien hoe de Amerikaanse verhoortechnieken na 9/11 'volkomen uit de hand liepen.' Hoe er werd gewaterboard en gemarteld . Hoe de Geneefse conventie met voeten werd getreden.

Gibney zei daarover bij het uitkomen van zijn film: 'Bagram in Afghanistan, Abu Graib in Irak, Guantanamo Bay in Cuba, het was of de regering een virus had losgelaten dat het hele systeem infecteerde. De principes en de wetten van ons land zijn misbruikt voor politiek gewin.'

4. Carlo & Irene: 15 jaar op zondagmiddag Zondag, RTL 4, 15.55 uur

Maar liefst vijftien jaar vormden Carlo & Irene een vertrouwd gezicht op de late zondagmiddag, vanaf 2000 onder de naam Life & Cooking en sinds 2009 onder de naam Life 4 You. Maar nu is er genoeg gekookt, gekletst en lol gemaakt met de allernieuwste gadgets, en nemen Carlo Boszhard en Irene Moors afscheid met precies hun zeshonderdste uitzending.

In de extra lange slotaflevering wordt er met de vijftien leukste gasten uit de geschiedenis van het programma teruggeblikt. Rudolph van Veen, de vaste tv-kok uit de Life & Cooking-tijd, staat nog één keer in de keuken, en er wordt gezongen door onder anderen Gerard Joling, Jamai Loman en Glennis Grace.

5. Birth Day: Koeweit City Zondag, NPO 2, 21.05 uur

Hoe is het om geboren te worden in Koeweit? In de Golfstaat, een van de rijkste landen ter wereld, gebeurt dat in stijl. De Vlaamse presentatrice Lieve Blancquaert wordt uitgenodigd in het beste ziekenhuis van Koeweit City, dat er eerder uitziet als een vijfsterrenhotel dan als een ziekenhuis. De kamers zijn echte suites en iedere vrouw die er arriveert om te bevallen, wordt behandeld als een prinses.

Na de bevalling volgt Lieve Blancquaert de kersverse moeders naar hun prachtige kleine 'paleizen', waar hun kinderen en mannen alles krijgen wat hun hartje begeert. De voorspoedige toekomst van deze gezinnen, die afhangt van de enorme winsten van de olie-industrie, lijkt verzekerd.

6. Andere Tijden Sport Zondag, NPO 1, 22.10 uur

Hartstochtelijk supporter Don Verhoef ging dat seizoen maar één keer naar zijn Feyenoord. Naar de uitwedstrijd tegen Groningen. Omdat Johan Cruijff toen door een blessure die wedstrijd niet meedeed. In 1983 voetbalde Cruijff, Ajacied in het diepst van zijn gedachten, één seizoen bij aartsrivaal Feyenoord. In Cruijff gaat vreemd behandelt Andere Tijden Sport die ondenkbare transfer.

'Ik ben geen principe-pikkie, maar dit ging me te ver,' zei supporter Don met gevoel voor drama tegen een verslaggever van een krant, 'het was net of Arafat president werd van Israël. Zoiets kan toch ook nooit?'

Dat Cruijff met deze overloop naar de vijand wraak wilde nemen op Ajax-voorzitter Harmsen, daar geloofde Don dus niets van. 'Het ging Cruijff om het geld. Er is een heleboel zwart geld onder de tafel naar hem toegeschoven.' Andere Tijden probeert erachter te komen waarom Cruijff een jaar vreemd ging in een zwart broekie.

7. Brandpunt Profiel: Willem-Alexander en Máxima Zondag, NPO 2, 22.35 uur

Willy: 'Zeg hee, ik ben toch geen nummer. Zeg maar gewoon Willem.' Max: 'Hij isse gek.' (hinnikt) Er is in elk geval één iemand die waarschijnlijk een ongelooflijk plezier beleeft aan 's lands verse koningspaar: Lucky tv's Sander van der Pavert natuurlijk. Die laat Willy het Wilhelmus 'uhhen' als hij het wil en kan altijd op zijn volkskarakters Willy en Max terugvallen. In deze Profiel komen de serieuze stemmen over de betekenis van koning Willem Alexander en koningin Máxima en alle facetten van het koningschap aan het woord: Dorine Hermans, Jan Hoedeman, Marc van der Linden en Ineke Holtwijk en anderen.

8. Teledoc Campus: Geef me 's ongelijk, Zondag, NPO 3, 22.50 uur

De jonge documentairemaakster Laura Hermanides portretteert de opstandige en intelligente puber Julius, die chronisch ontevreden over zijn leven is, op een 'kankerschool in fucking Bijlmer' zit en heel veel blowt. Te zien is hoe hij volwassenen manipuleert, onder wie een hulpverlener die de diagnose 'Ernstige gedragsproblemen en niet presteren' heeft gesteld.

Geef me 's ongelijk kreeg bij de aanvang van de serie Teledoc Campus al vier sterren in de Volkskrant: 'Een demonstratie van onmacht van de (gescheiden) ouders van een 15-jarige scholier. Geestig is de film van Laura Hermanides ook, ondanks alles.'

Meer over