Proces tegen schrijver Dan Brown begonnen

Gisteren is het plagiaat-proces begonnen tegen de bestseller-schrijver Dan Brown, auteur van De Da Vinci Code. De media en het publiek verdrongen zich massaal voor de Royal Courts of Justice in Londen, waar Dan Brown met zijn vriendin arriveerden....

De schrijvers Michael Baigent en Richard Leigh beweren dat Brown het idee voor zijn boek heeft gestolen van hun in 1982 gepubliceerde boek The Holy Blood and the Holy Grail. ‘Dan Brown kopieerde het boek en daardoor is de publicatie een inbreuk op het copyright van mijn cliënt’, aldus hun raadsman Jonathan James bij het begin van het proces.

De Da Vinci Code heeft vele prijzen in de wacht gesleept. Er zijn meer dan dertig miljoen exemplaren verkocht in veertig verschillende talen, Er is inmiddels een Hollywoodfilm van gemaakt met in de hoofdrollen Tom Hanks, Audrey Tautou en Sir Ian McKellen, die in mei op het filmfestival van Cannes in première moet gaan. Maar de uitkomst van het proces kan mogelijk een spaak in het wiel steken.

The Holy Blood and the Holy Grail was eveneens een bestseller. Het was een non-fictie boek, waarin werd gesuggereerd dat Jezus was getrouwd met Maria Magdalena en dat zij samen een kind zouden hebben gehad waarvan de afstammelingen nu nog leven. De schrijvers beweren dat het boek van Dan Brown hetzelfde idee exploiteert en dat er daarom sprake is van diefstal van auteursrechten.

Uitgever Random House – van zowel Dan Brown als Baignent en Leighde – ontkent alle aantijgingen van plagiaat. Zowel Dan Brown als de schrijvers van het boek dat hij zou hebben gebruikt voor The Da Vinci Code, gaven gisteren geen commentaar bij de aankomst voor het gerechtsgebouw.

Experts denken dat Baignent en Leigh veel risico’s nemen met het voor de rechter slepen van Random House. De beschuldiging dat Brown ‘de hele architectuur van de research’ van hun boek heeft gekopieerd, is moeilijk te bewijzen. De advocatenrekening zou kunnen oplopen tot een half miljoen pond.

Brown heeft nooit ontkend te zijn geïnspireerd door The Holy Blood and The Holy Grail. Hij noemt het in zijn roman en de naam van een van zijn karakters Leigh Teabing zou zelfs aan anagram zijn van Baigent en Leigh. De copyright-wetten in het Verenigd Koninkrijk beschermen geen ideeën, zodat haarfijn moet worden aangetoond waar Brown plagiaat heeft gepleegd.

Raadsman Jonathan James betoogde maandag dat vele ‘auteurs hebben voortgebouwd op de historische speculaties van het boek van Bagent en Leigh, maar dat alleen Dan Brown het centrale thema heeft overgenomen’.

Meer over