Prix de Rome voor kunstenares Magali Reus

Kunstenares Magali Reus heeft de Prix de Rome gekregen van Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deze oudste Nederlandse kunstprijs wordt tweejaarlijks door het Mondriaan Fonds uitgereikt aan een beeldend kunstenaar jonger dan veertig. Reus wint een geldbedrag van 40.000 euro en een verblijf aan de American Academy in Rome.

Anna van Leeuwen
- Koningin Maxima is aanwezig bij de uitreiking van de Prix de Rome 2015, de oudste prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. De genomineerden zijn Beeldend kunstenaars Hedwig Houben, Christian Nyampeta en Magali Reus en het kunstenaarscollectief Foundland, bestaande uit Lauren Alexander en Ghalia Elsrakbi Beeld anp
- Koningin Maxima is aanwezig bij de uitreiking van de Prix de Rome 2015, de oudste prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. De genomineerden zijn Beeldend kunstenaars Hedwig Houben, Christian Nyampeta en Magali Reus en het kunstenaarscollectief Foundland, bestaande uit Lauren Alexander en Ghalia ElsrakbiBeeld anp

Bussemaker reikte de prijs uit in kunstcentrum de Appel in aanwezigheid van Koningin Máxima. De internationale jury bekroonde Reus' reeks kunstwerken Leaves, die hier te zien zijn, net als werken van de overige genomineerden.

Reus (1981) komt uit Den Haag en studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, aan het Goldsmith College in Londen en vervolgens aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam.

Haar sculpturen en installaties bestaan meestal uit alledaagse dingen, een koelkast of een klapstoel bijvoorbeeld, die ze zeer precies namaakt, maar met een bepaalde vreemde twist. Voor haar bekroonde serie Leaves maakte ze uitvergrote hangsloten, die deels opgewerkt zijn en waar letters en getallen op staan. Reus vertelde tijdens de opening van de tentoonstelling dat ze al een poosje hangsloten verzameld in haar atelier: 'Het zijn mysterieuze objecten, zo somber en ingetogen. Ze moeten ze onze privacy beschermen.'

De getallen en letters op de hangsloten leende ze van een digitale kalender en ze gaf elke sculptuur een titel naar een maand van het jaar. Reus: 'De bedoeling is dat het ook door die namen een soort vreemd volkje lijkt, alsof dit een soort 21ste-eeuwse bustes zijn.' De jury noemde de presentatie 'prikkelend' en 'intrigerend' en meldde in het juryrapport: 'de verwijzingen naar de digitale werkelijkheid blijven gefragmenteerd en de mysterieuze materialiteit van de objecten roept meer vragen op dan beantwoord kunnen worden.'

Reus was voor deze prijs voorgedragen door Roos Gortzak, directeur van museum de Vleeshal in Middelburg. Zij roemde Reus' werk omdat het de toeschouwer laat nadenken over 'het onderscheid tussen cultuur en natuur'. Reus viel op bij deze editie van de Prix de Rome als beeldhouwer, het maakte haar de meest 'traditionele' genomineerde.

De andere kunstenaars die meedongen, Hedwig Houben, Christian Nyampeta en collectief Foundland, werken in verschillende media en maken performance-, installatie- en videokunst. Ook de winnaars van de vorige edities blonken uit in die disciplines. In 2013 won kunstenares Falke Pisano met een politiek beladen installatie getiteld Prison Work, over de privatisering van Amerikaanse gevangenissen. De editie daarvoor kreeg Pilvi Takala de prijs voor haar interventie Broad Sense, gefilmd in het Europees Parlement. En in 2009 ging de prijs naar Nicoline van Harskamp, voor haar performance The Art of Listening.

Prix de Rome

De Prix de Rome werd in 1806 geïntroduceerd in Nederland door Lodewijk Napoleon, naar Frans voorbeeld. Het is een aanmoedigingsprijs voor kunstenaars onder de veertig. In Nederland is de prijs al een aantal keren van gedaante veranderd, opgedoekt en weer tot leven gewekt. Sinds 2009 wordt de prijs tweejaarlijks aan een beeldend kunstenaar uitgereikt en vierjaarlijks aan een architect.

Sinds 2013 is het Mondriaan Fonds verantwoordelijk voor de organisatie en bekostiging van de prijs. Zoals dat bij elke prijs gaat, hebben ook sommige kunstenaars die naast de hoofdprijs grepen uiteindelijk grote roem vergaard, onder hen: Joep van Lieshout, Yael Bartana, Folkert de Jong en Mark Manders.

Een werk van Magali Reus in 2013 Beeld Gert Jan van Rooij/courtesy Fons Welters
Een werk van Magali Reus in 2013Beeld Gert Jan van Rooij/courtesy Fons Welters
Meer over