TV-recensieJulien Althuisius

Privéjets en smeergeld: Thierry Baudet deed in OP1 zijn exitstrategie uit de doeken

null Beeld

Nuttiger en scherper was de bijdrage van microbioloog Rosanne Hertzberger in M.. ‘Intelligente lockdown is het frame van de eeuw.’

Het coronavirus en de bochten waarin actualiteitenprogramma’s zich wringen, deel 78: wat zou er gebeuren als Mark Rutte ziek zou worden? Dat vroeg EditieNL zich dinsdagavond af. Aanleiding was natuurlijk de ziekenhuisopname van de Britse premier Boris Johnson. ‘Zijn wij wel zuinig genoeg op onze premier?’, werd vanuit de studio in Hilversum gevraagd aan verslaggever Robert Schouten in Den Haag. ‘Ja, dat kun je je afvragen’, zei Schouten, omdat elke vraag het antwoord krijgt dat ze verdient. Aan Stef Blok werd gevraagd wat er zou gebeuren als Rutte klachten krijgt. Blok haalde zijn schouders op. ‘Dan gaat hij gewoon naar de huisarts volgens mij.’ Ferd ‘Drie Chickies’ Grapperhaus zei dat zelfs Mark Rutte ‘ook gewoon in het zorgsysteem zou opgenomen worden’. Niet aan de orde overigens, kapte Blok het gespeculeer af. ‘Ik was net nog bij een bijeenkomst en hij kuchte niet.’

Inderdaad, even later op de persconferentie geen kuchje van Rutte. Wel een veeg uit de pan voor wielrenners, die op een of andere manier denken dat het verbod op groepsvorming niet voor hen geldt. Rutte had het ook over de ‘schijntegenstelling tussen gezondheid en economie’ wat weer een sneertje was naar zijn boezemvriend Jort Kelder. Na afloop herhaalde parlementair verslaggever Xander van der Wulp namens het NOS Journaal wat er net was gezegd, alleen dan op halve snelheid. Ook toonde de NOS fragmenten uit de persconferentie, die we net allemaal hadden gezien.

Bij M. ging de nabespreking verder, ook weer met fragmenten uit de persconferentie die tien minuten eerder was geweest en waarvan vijf minuten eerder de NOS fragmenten had laten zien, en die nu ook weer geduid werden door een parlementair verslaggever. Nuttiger en scherper was de bijdrage van microbioloog Rosanne Hertzberger. ‘Intelligente lockdown is het frame van de eeuw’, zei ze. Pas echt intelligent is dat er nu door middel van tests goed op zoek wordt gegaan naar het virus. ‘Testen, traceren, rapporteren’. De hippe reflex om meteen over privacy te beginnen pareerde Hertzberger door te wijzen op de verregaande inbreuk op onze levens die we nu al hebben geaccepteerd. ‘Een zekere inbreuk op onze privacy’, in ruil voor gezondheid was ze bereid tijdelijk te accepteren.

null Beeld OP1
Beeld OP1

Later op de avond mocht Thierry Baudet in Op1 zijn exitstrategie uit de doeken doen. Eerst: alles op alles zetten om zoveel mogelijk te testen. ‘Wat mij betreft gaat iemand met een privéjet overal heen om met smeergeld die tests naar Nederland te halen.’ ‘Eh, met smeergeld?’, merkte Tijs van den Brink op. ‘Dat is toch wat je doet als je regering bent van een land?’, vroeg Baudet. Als we eenmaal uit die ‘waakvlamfase’ zijn, kunnen we naar de Oprah Winfrey-fase, waarbij in de visie van Baudet elke Nederlander 50 euro krijgt om stuk te slaan in de horeca en de btw wordt verlaagd. Hopelijk mogen de veertien andere lijsttrekkers de komende dagen ook hun exitstrategie komen vertellen bij Op1. Aan het eind mag de kijker dan stemmen wie het beste plan had. De winnaar krijgt een snuffelstage bij het RIVM.

Meer over