Prikken hackers de bitcoin-bubble door, of is de munt een blijvertje?

De wereld heeft de bitcoin ontdekt en de waarde van deze virtuele munt is de laatste maanden exponentieel gestegen. Maar die snelle opmars lijkt te zijn gestuit, nu ook hackers zich massaal op de munt - of liever gezegd: de systemen achter de munt - hebben gestort. Is de bitcoin-bubble alweer doorgeprikt, of is het een tijdelijke tegenslag voor de internetvaluta?

Thomas van der Kolk
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De afgelopen dagen zijn steeds meer bitcoindiensten door hackers en ander cybergespuis onder handen genomen. De één heeft last van vertragingen, de ander is tijdelijk offline en weer een ander heeft de deuren al moeten sluiten. Of gebruikers van deze diensten hun virtueel belegde geld ooit terug zullen zien, is hoogst onzeker. Al was het maar omdat er geen centrale organisatie is die bijhoudt wie hoeveel geld op welke plek heeft staan.

Rooskleurig
En het zag er allemaal nog wel zo rooskleurig uit. Sinds januari is de waarde van de bitcoin ruim vertienvoudigd: van 13 dollar naar rond de 134 dollar. Een van de belangrijkste oorzaken daarvan lijkt de Europese bankencrisis te zijn, en in het bijzonder de problemen rond Cyprus. Vooral Spanjaarden en Grieken blijken geïnteresseerd te zijn in de munt, omdat ze bang zijn dat zij de volgende zijn van wie het spaargeld in gevaar komt. Maar ook bij de rest van de wereld is de interesse gewekt: een gedecentraliseerde munt die geen inflatie kent en niet afhankelijk is van banken - zou dat de nieuwe toekomst van de financiële wereld kunnen zijn?

De eigenschappen die de bitcoin van andere valuta scheiden, maken de munt dus interessant. Maar dat hier ook de grootste risico's in schuilen, werd de afgelopen dagen duidelijk. Diverse digitale diensten waarmee bitcoingebruikers hun digitale geld opslaan en beheren, de zogenoemde wallets, zijn het slachtoffer geworden van hackers.

InstaWallet
Zo heeft InstaWallet, een van de grotere internetkluizen, vandaag haar digitale deuren voor onbepaalde tijd moeten sluiten. 'Er is oneigenlijk gebruik gemaakt van onze database', zo meldt de site. 'Door de manier waarop InstaWallet in elkaar zit, kunnen wij de dienst niet op de huidige wijze voortzetten.' De dienst zegt zo goed mogelijk te proberen om haar klanten restitutie te verlenen.

Ook Mt. Gox, de grootste en oudste bitcoinhandelsbeurs ter wereld, is flink de klos. Al dagenlang kampt de dienst met storingen. De officiële verklaring luidde aanvankelijk dat de dienst traag was door het grote aantal transacties, maar uiteindelijk gaf Mt. Gox toe dat zogenoemde DDoS-aanvallen er aan ten grondslag liggen. Dat zijn cyberattacks waarbij met behulp van een - al dan niet gekraakt - computernetwerk grote hoeveelheden gegevens naar een server worden gestuurd, met als doel om een systeem plat te leggen of op zijn minst flink te vertragen.

En dan is er nog Bitcoin Central. Ook die dienst is al dagenlang onbereikbaar vanwege aanvallen van cybercriminelen. Bitcoin Central was afgelopen december in het nieuws, omdat het als de eerste bitcoindienst de officiële status van een bank kreeg dankzij een samenwerkingsverband met Franse dienstverleners. En zo zijn er nog meer bitcoindienstverleners de pineut.

Of al deze aanvallen een vroegtijdig einde van de bitcoin inluiden, is echter de vraag. De valuta heeft al wel vaker met tegenslagen te maken gehad, om vervolgens weer op te krabbelen. In augustus vorig jaar maakte de bitcoin haar grootste waardedaling ooit mee: de koers zakte 23 procent nadat een malafide hedgefonds was opgerold dat in bitcoin handelde. Die klap is de valuta dus weer te boven gekomen.

Bubble
Hackers of niet, de ontwikkeling van de bitcoin vertoont wel veel kenmerken van een finaciële 'bubble', waarbij de waarde van een product, dienst of munt door media-aandacht of menselijke emoties onevenredig hard stijgt, waarna de koers uiteindelijk ineenstort. Behalve de waarde is ook de media-aandacht voor de bitcoin de laatste weken in razend tempo toegenomen, en volgens sommige economen is dat een slecht voorteken.

Verschillende verhalen in de media doen daar nog eens een schepje bovenop, zoals dit bericht over een familie uit Texas die beweert een Porsche Cayman S uit 2007 te hebben verkocht voor 300 bitcoin. Of wat te denken van deze meneer uit Canada, die zijn bungalow met twee slaapkamers probeert te slijten voor een slordige 5700 bitcoin. Want ook in Canada zit de huizenmarkt in het slop.

Feit is dat de koers van de bitcoin de laatste dagen hevig op en neer schiet. De komende tijd zal wellicht blijken of de munt een blijvertje is. Blijft de munt stabiel rond de 130 dollar, schiet de prijs nog verder omhoog of knapt de bubble? Of, zoals Huffington Post schrijft: zijn bitcoins volgende week misschien 5000 gulden waard, net zoals de Nederlanse tulpenbollen tijdens het hoogtepunt van de Tulpenmanie in de Gouden Eeuw?

null Beeld Bitcoin
Beeld Bitcoin
Meer over