Prijzen voor komedie met Hadewych Minis en animatiefilm van Nederlandse maker in Cannes

De Duitse komedie Toni Erdmann heeft zaterdag een prijs in de wacht gesleept op het festival van Cannes. De film, waarin de Nederlandse actrice Hadewych Minis een bijrol speelt, is bekroond door de Fipresci, de organisatie van internationale filmcritici. Ook The Red Turtle van de Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit is zaterdagavond in de prijzen gevallen in Cannes.

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Toni Erdmann is een bitterzoete tragikomedie en vertelt over een vader die tijdens een spontaan bezoek aan zijn dochter, die in het buitenland werkt, merkt hoe ongelukkig zij is. Hij besluit haar te helpen door met zijn alter ego Toni Erdmann haar leven op een positieve manier te gaan ontregelen. Volgens de journalisten is de Duitse productie de beste film in de competitie van Cannes dit jaar.

De Duitse komedie is onder de critici al ruim een week favoriet. De film kreeg in een overzichtslijstje van het Britse blad Screen de hoogste score ooit. Ook de thriller Elle van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven, die zaterdagavond in première gaat op het festival, valt erg goed bij de filmjournalisten.

Tekst gaat door onder de video

De woordenloze animatiefilm van Michael Dudok de Wite, The Red Turtle, over een man die strandt op een onbewoond eiland won de Speciale Juryprijs van het programma-onderdeel Un Certain Regard, meldt entertainmentdienst BuzzE.

Michael Dudok de Wit werkte bijna tien jaar aan de film, die hij maakte met de grote Japanse animatieproducent Ghibli. The Red Turtle is vanaf 7 juli in de Nederlandse bioscopen te zien. De regisseur won vijftien jaar geleden een Oscar voor zijn korte animatiefilm Vader en dochter.

Het festival van Cannes duurt nog tot en met zondag.

Meer over