Prijzen bekend, winnaars weten niks

'Van harte Sigrid' 'Leuk voor je, Jaap' Woensdagavond werd een aantal acteurs en actrices, onder wie Sigrid Koetse en Jaap Spijkers, gefeliciteerd en ze wisten niet eens waarmee....

Het ging over de toneelprijzen, de Louis d'Or en de Theo d'Or. Donderdag maakte de jury van deze belangrijkste acteursprijzen de nominaties bekend, maar een dag eerder al prijkte het lijstje in NRC Handelsblad.

Tot veler verbazing, op de eerste plaats van die van de VSCD, de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties, die de prijzen jaarlijks uitreikt. De VSCD huurt daarvoor een jury in, waarin onder meer een schouwburgdirecteur, een producent en een paar journalisten zitting hebben. Eén daarvan is Joyce Roodnat, chef-kunst van NRC. Na de afsluitende juryvergadering speelde zij het lijstje blijmoedig door naar haar redactie, die het meteen publiceerde.

'Nee, dat was zeker niet de bedoeling', zegt een woordvoerster van de VSCD. 'Normaal gesproken lichten wij eerst de genomineerde acteurs zelf in en dan pas de pers. We betreuren het zeer.

In de nominaties zit overigens iets vreemds. Kees Hulst is genomineerd voor de Louis d'Or (beste mannelijke hoofdrol) en Roos Ouwehand voor de Colombina (beste vrouwelijke bijrol), beiden voor hun aandeel in Een soort Hades van Toneelgroep Amsterdam. Die nominaties zijn volkomen terecht, behalve dat het onderscheid tussen hoofd- en bijrol in dit geval onzinnig is. Hulst en Ouwehands rollen zijn even groot en even intens.

Juryvoorzitter Frans Rood: 'Daar is inderdaad lang over vergaderd. Maar de meerderheid van de jury vond toch dat het dramaturgische aandeel van Hulst pregnanter was dan dat van Ouwehand.'

Meer over