Prijs voor affiche van 'Mauerschau'

De TheaterAffichePrijs 2005 is toegekend aan de ontwerper Herman van Bostelen. Hij wint de prijs voor het affiche dat hij maakte voor de voorstelling Mauerschau, gespeeld door het theatergezelschap 't Barre Land....

Het best vormgegeven theateraffiche werd dit jaar gekozen uit circazeshonderd inzendingen, waarvan na jurering twaalf affiches mochtenmeedingen naar de prijs. Opvallend is dat het winnende affiche uitsluitenduit letters is opgebouwd en geen beeld bevat, zoals alle anderegenomineerde affiches.

Volgens de jury neemt Herman van Bostelen een eigenzinnige en markantepositie in binnen het totale aanbod van theateraffiches in het afgelopenseizoen: 'Hij breekt met het fotografische beeld als dominantebetekenisdrager en sluit aan bij de hernieuwde belangstelling voor hettypografische teken als beeld.' Zij noemt het affiche binnen het genre vanhet letterbiljet 'een mooie continuering en een welluidende dissonant'.

Herman van Bostelen is de vaste ontwerper van toneelgroep 't Barre Land,doceert sinds 2001 aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en ontwierp,onder meer, de huidige postzegels van 0,39 en 0,78 euro. DeTheaterAffichePrijs (2.500 euro en een abonnement op het tijdschrift Items)werd gisteravond uitgereikt in het Stedelijk Museum CS. Het TheaterInstituut Nederland exposeert de genomineerde affiches tot 10 januari inde tuin van haar pand aan de Amsterdamse Herengracht.

De ontwerpers Emilio de Haan en Elwin Bes wonnen de Bekijk 't JongerenTheaterAffichePrijs 2005 met hun affiche voor Claudia zuigt, devoorstelling van Claudia de Breij. De prijs (vijfhonderd euro) is ingesteldom jongeren bij het theater te betrekken en alert te maken op de vormgevingvan affiches.

Meer over