Prijs van 25.000 euro voor Jeroen Brouwers

Schrijver Jeroen Brouwers en de Vlaamse dichter en essayist Jozef Deleu hebben de nieuwe tweejaarlijkse prijs Prijs voor Vlaams-Nederlandse Culturele Samenwerking gewonnen. Ze krijgen elk 25.000 euro.

Van onze verslaggever

Dat heeft de Vlaamse Cultuurminister Bert Anciaux dinsdag bekendgemaakt. De prijs wordt op 28 juni uitgereikt in de Vlaamse ‘oranjestad’ Diest. Brouwers weigerde in 2007 de Prijs der Nederlandse Letteren, omdat hij het geldbedrag (16 duizend euro) een ‘aanfluiting’ vond.

Brouwers (1940) en Deleu (1937) zijn volgens het juryrapport ‘twee ‘monumenten’ met een enorme staat van dienst. ‘Een wat oudere Vlaming en Nederlander die nooit oud zullen zijn. Die met een enorme gedrevenheid en energie aan hun oeuvre, hun levenswerk getimmerd hebben. Twee heren die de verontwaardiging altijd waardig zullen beoefenen’, aldus de jury.

Literaire reus
Jeroen Brouwers wordt door de jury geprezen als ‘een literaire reus in het Nederlandse taalgebied’. ‘Moeilijk mens in de omgang. Kan tieren, schelden, boeren en bokken, maar ook dat levert weer mooie proza op.’

Jozef Deleu was in 1957 oprichter van het Vlaams-Nederlandse culturele tijdschrift Ons Erfdeel. ‘Deleu heeft al zijn wijsheid en kracht geïnvesteerd in de cultuur van de Lage Landen en een onverzettelijk geloof in taal en literatuur’, aldus de jury. ‘Deleu is een kritisch denker en snedig schrijver, die Vlaanderen en Nederland met Sturm und Drang wil beschermen tegen het virus van de middelmatigheid.’

Jeroen Brouwers. (Joost van den Broek/ de Volkskrant) Beeld
Jeroen Brouwers. (Joost van den Broek/ de Volkskrant)
Meer over