PicsFloortje Smit

Presentator voor de Oscars gezocht: wie wil alles op het spel zetten voor een kans om niets te winnen?

Jimmy Kimmel bij de Oscars in 2017. Beeld Getty Images
Jimmy Kimmel bij de Oscars in 2017.Beeld Getty Images

Floortje Smit, filmrecensent, werpt haar blik op de hedendaagse beeldcultuur. Het valt niet mee om een presentator te vinden voor de Oscars: wie wil alles op het spel zetten voor een kans om niets te winnen?

Wie krijg ik in hemelsnaam zo gek om de Oscars te presenteren? Dat is wat de producer van de show, Donna Gigliotti, vermoedelijk vooral zal bezighouden tijdens Kerstmis.

De Oscaruitreiking is pas over twee maanden, maar dat klinkt verder weg dan het is. Zeker gezien het feit dat de eerste beoogde kandidaat zo’n 48 uur meeging: acteur Kevin Hart werd enthousiast aangekondigd, maar bleek homofobe tweets te hebben verstuurd – exit dus. Dat is nu twee weken geleden.

Gigliotti is sindsdien op zoek naar het menselijke equivalent van een eenhoorn. Ze werd aangesteld om de zieltogende kijkcijfers van de show op te vijzelen, dus haar host moet populair zijn bij een jong publiek én geliefd bij oudere kijkers. Wel grappig, maar niet politiek incorrect. Geëngageerd, maar niet uitgesproken politiek. Hij of zij mag niet seksueel over de schreef zijn gegaan, nooit iets doms hebben getwitterd én moet de afgelopen jaren zonder enige vorm van #ophef zijn doorgekomen, want reken maar dat de doopceel zal worden gelicht. Succes met zoeken in Hollywood.

Bijkomend probleem: niemand wil. Volgens de Hollywood Reporter hebben de geschiktste kandidaten, zoals Oprah Winfrey, Justin Timberlake en Tina Fey, al nee gezegd vóór het Hart-debacle. Niet verwonderlijk, want zelfs als je alle valkuilen weet te vermijden – de boel moeten redden als er per ongeluk een Oscar aan de verkeerde is uitgereikt (Jimmy Kimmel, 2017), een verkeerde grap maken (over Aziaten, Chris Rock, 2016), of te langdradig en pijnlijk ongrappig zijn (iedereen, op momenten) – kom je er hooguit zonder kleerscheuren vanaf. Zoals een komische sketch uit Saturday Night Live het vorige week treffend stelde: ‘wie wil alles riskeren voor een kans om niets te winnen?’ Een ‘prominente agent’ vertelde news.com.au dat cliënten in ieder geval niet meer worden aangemoedigd om de klus aan te nemen.

Gigliotti kan maar één ding doen: iets geks. Geen presentator bijvoorbeeld, het meest waarschijnlijke scenario volgens de virtuele geruchtenmachine. Maar dat is saai.

Nee, dan het idee dat Sandra Bullock had tijdens een gesprek met AP. Bij de Oscaruitreiking zit de zaal vol met acteurs. Waarom niet willekeurig iemand uit het publiek halen om een stukje te presenteren? ‘De organisatoren hoeven ze niet eens van tevoren te waarschuwen. Zet gewoon de autocue aan en zeg: het is jouw beurt. Jij bent toch acteur? Zoek het maar uit.’

Geniaal. Elke vijf minuten een zoeklicht over de paniekerige gezichtjes. Spannend muziekje erbij. En al die beroemdheden dan zonder begeleiding van een regisseur of publiciteitsadviseur een podium geven, terwijl de wereld meekijkt en zij waarschijnlijk uit pure zenuwen al iets te enthousiast van de champagne hebben genipt. Russische roulette met reputaties. Gegarandeerd geweldige show.

Meer over