Première, rode loper, sterren en een relletje

Boze sterren vanwege een uitwisseling met Tel Aviv, dat is geen ideale voorpubliciteit voor het filmfestival van Toronto. Maar het heeft veel te bieden....

Van onze medewerkster Floortje Smit

Toronto Het is vandaag niet alleen maar feest in Toronto. Natuurlijk, zoals gebruikelijk begint de 34ste editie van het Toronto International Film Festival (TIFF) met een wereldpremière, een rode loper en en een gastenlijst vol sterren.

Maar vandaag staat ook een persconferentie gepland over het groeiende protest tegen het gloednieuwe programmaonderdeel City To City. De organisatie wil vanaf dit jaar een cinematografische brug slaan tussen Toronto en een andere grote stad die volop in ontwikkeling is. Dit jaar werd dat Tel Aviv. Dat was tien dagen geleden de reden voor de Canadese filmmaker John Greyson om zijn korte film Covered terug te trekken. Vervolgens werd de petitie ‘No Celebration Under Occupation’ opgesteld, waarin de zorg werd uitgesproken dat het TIFF ‘bedoeld of niet, meewerkt aan de Israëlische propagandamachine’. Actrice Jane Fonda, acteur Danny Glover, auteur Naomi Klein, filmmaker Ken Loach en nog zo’n vijftig anderen hebben haar inmiddels ondertekend – de exacte lijst wordt vandaag bekend gemaakt.

Dat kan niet prettig zijn, zo tijdens de feestelijke start van het festival. Dat begint dit jaar – tegen de traditie in – niet met een Canadese film, maar met de wereldpremière van Creation, de film van Jon Amiel over Charles Darwin. Een film die volgens co-directeur Cameron Bailey goed past bij een van de rode draden die dit jaar door het festival lopen: de spanning tussen geloof en rede.

Het is een van de 96 wereldpremières. In totaal worden er in Toronto meer dan 330 films vertoond uit 64 verschillende landen. Er is geen jury die prijzen uitreikt, zoals tijdens het festival in Cannes of concurrent Venetië, maar het publiek bepaalt de beste film van het festival. Slumdog Millionaire was dat vorig jaar – het grote bewijs dat het festival een mooie graadmeter is voor toekomstige Oscarwinnaars.

Zo wordt er nu in elk geval al uitgekeken naar de driehoeksverhoudingfilm Chloe (Atom Egoyan), de gebroeders Coen-film A Serious Man, Oscar Wilde-adaptatie Dorian Gray (Oliver Parker) en Up in the Air, Jason Reitmans film over een Amerikaanse zakenman die zijn leven alleen maar doorbrengt op luchthavens. Reitman is een van de mensen achter de publiekslieveling van twee jaar geleden, Juno, die ook nu weer een film in Toronto hebben.

Scenarioschrijfster Diablo Cody schreef de overdreven openingsfilm van het horroronderdeel Midnight Madness, Jennifers Body. Juno-actrice Ellen Page is te zien in Whip it, het regiedebuut van Drew Barrymore en Michael Cera in de komedie Youth in Revolt.

Maar het TIFF heeft ook een aantal kleinere of artistieke films op de lijst staan. Zo worden er nieuwe films van Jean-Pierre Jeunet (Amélie), Bruno Dumont (Flandres) en François Ozon (Swimming Pool) vertoond. Enfant terrible Harmony Korine (Gummo) komt met Trash Humpers, ‘omdat sommige mensen Antichrist nog wat tam vinden’, stookt Bailey de controverse via Twitter vast op.

Onder de meer dan vijfhonderd gasten zijn – naast de gebruikelijke stroom van filmsterren als George Clooney, Jennifer Connelly en Viggo Mortensen – ook Oprah Winfrey, om de door haar geproduceerde Sundance-winnaar Precious: Based on the Novel ‘Push’ by Sapphire te promoten.

Playboy-magnaat Hugh Hefner komt ook, vanwege de documentaire Hugh Hefner: Playboy, Activist and Rebel.

Naast verscheidene Nederlandse co-producties beleeft ook De laatste dagen van Emma Blank van Alex van Warmerdam zijn Noord-Amerikaanse première.

Meer over