Precieze en prachtige dialogen met scherpe observaties in De misleider van Walter Tevis

Nadia Ezzeroili
null Beeld
Beeld

Bijna iedereen kent wel zo iemand die, vergeven van talent en IQ, ooit de grote belofte was. Maar ondanks zijn gave komt zijn talent maar niet uit de verf, of raakt hij keer op keer alles kwijt door een verslaving, een gebrek aan zelfvertrouwen of juist zelfoverschatting - alsof hij geboren is om te verliezen.

Maak kennis met 'Fast' Eddie Felson, hoofdpersoon in de roman De misleider (The Hustler) van Walter Tevis uit 1961, nu vertaald in het Nederlands. Eddie is een briljante biljartspeler die als een pool shark (iemand die door een combinatie van talent en gewiekstheid geld verdient met potjes biljart) smoezelige biljartzalen afstruint. Daarbij hanteert Eddie steeds dezelfde truc: hij pretendeert een beginner te zijn die fout op fout maakt, maar zodra grotere bedragen worden ingezet, casht hij lachend het geld. Dat gaat lang goed, totdat hij de professional Minnesota Fats tegenkomt en finaal wordt afgemaakt.

De misleider

Walter Tevis

Fictie

Uit het Engels vertaald door Anna Visser. Brooklyn; 207 pagina's; euro 18,50.

Als Eddie een andere gokker, de pokerman Bert, ontmoet in een poolcafé, leert hij langzaam waar het mis is gegaan. Want winnen, vertrouwt Bert hem wijs toe, kan ook een zware last zijn. 'Als een aap op je rug. Die last ben je kwijt als je een excuus kunt bedenken. En achteraf hoef je alleen nog maar medelijden te hebben met jezelf - en veel mensen krijgen daar een kick van. Het is een van de leukste binnensporten, zelfmedelijden.'

In biljartzalen, die symbool staan voor de harde maatschappij waarin alleen de sluwsten winnen, leert mentor Bert hem over winnen en falen, beheersing en misleiden - in precieze en prachtige dialogen en met scherpe observaties.

Kleine waarschuwing: enige kennis van poolbiljart is handig, om niet steeds te hoeven googlen wat 'een break spelen', 'de speelbal via drie banden naar de hoofdband toespelen', of 'bal vijf in de hoekpocket' in hemelsnaam inhoudt.

Meer over