week in boekenknow my name

Pre-MeToo maakte zij de weg vrij voor de beweging die erop zou volgen en publiceert nu een boek

Emily Doe, de student die bewondering afdwong door haar reactie op een aanranding, heeft zichzelf bekendgemaakt.

Chanel Miller, voorheen bekend als ‘Emily Doe’. Beeld AP
Chanel Miller, voorheen bekend als ‘Emily Doe’.Beeld AP

Amerika heeft er een nieuwe schrijver bij, een bestsellerauteur ongetwijfeld. Haar naam is Chanel Miller, voorheen bekend als ‘Emily Doe’. Nog beroemder werd ze onder de drie woorden die kranten en politierapporten gebruikten om haar te beschrijven: ‘unconscious intoxicated woman’.

Emily Doe was bewusteloos van de drank toen ze op 18 januari 2015 na een feestje op de campus werd aangerand door Brock Turner, student aan de elite-universiteit Stanford. Twee andere studenten betrapten Turner (toen 19) terwijl hij achter een vuilniscontainer bovenop een halfnaakte en bewegingloze Doe (toen 22) lag. Ze grepen in, en hielden Turner vast toen die probeerde te weg te rennen.

Januari 2015, dat was tweeënhalf jaar voordat MeToo een hashtag zou worden. Een tijdperk uit een vorige eeuw: waarin Turner, een topzwemmer die aan de Olympische Spelen wilde deelnemen, weg dacht te kunnen komen met de opeenvolgende verklaringen ‘ik ken haar niet’, ‘ze heeft ermee ingestemd’ en ‘ze vond het lekker’. Een tijdperk ook, waarin rechter Aaron Persky Turner weliswaar schuldig bevond aan drie vormen van seksueel geweld, maar hem daarvoor slechts 6 maanden gevangenisstraf oplegde, omdat een strengere straf een ‘ernstige inbreuk’ zou vormen op Turners succesvolle leven.

Welke inbreuk de aanranding had op het slachtoffer, dat anoniem wenste te blijven en daarom de schuilnaam Emily Doe droeg, werd duidelijk in juni 2016. Ruim een jaar voor #MeToo had zij de moed om in de rechtszaal een ‘statement’ van zeven kantjes voor te lezen en dat zelfs rechtstreeks tot haar aanvaller te richten. Haar fenomenale openingswoorden: ‘You don’t know me, but you’ve been inside me, and that’s why we’re here today.’ (Je kent me niet, maar je bent in mij geweest, en daarom zijn we hier vandaag.’)

Glashelder, met chirurgische precisie en onvoorstelbare zwarte humor, maakte Doe in dat statement duidelijk welke verwoestende uitwerking de aanranding had op haar leven en dat van haar familie. Maar ook: hoe Turner en anderen de schuld probeerden te verleggen naar de drinkcultuur op de campus. En: welke rol klasse-justitie speelde in Turners lichte veroordeling.

Bijna dacht je: die vrouw zou een boek moeten schrijven.

Het statement ging viral, en leidde tot verontwaardiging. Rechter Aaron Persky werd uit zijn ambt weggestemd, en California stelde een wet in voor minimumstraffen bij seksueel geweld.

Vorige week woensdag besloot Emily Doe haar ware identiteit prijs te geven: Chanel Miller. In The New York Times kondigde Miller (nu 26) haar boek Know My Name aan, dat 25 september verschijnt. In dezelfde periode als de boeken van Ronan Farrow (Catch and Kill) en Jodi Kantor en Megan Twohey (She Said), drie journalisten die met hun onthullingen over de seksuele terreur van Harvey Weinstein de MeToo-beweging in gang zetten, en daarvoor een Pulitzer Prize wonnen.

Het is toeval, maar ook passend dat Millers boek gelijktijdig verschijnt. Pre-MeToo maakte ze de weg vrij voor de historische beweging die erop zou volgen. Chanel Miller: onthoud die naam.

Meer over