podcastTijgers & Cowboys

Praat met veteranen van het IFFR en de anekdotes vliegen je om de oren

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Vandaag: Tijgers & Cowboys haalt herinneringen op aan 50 jaar IFFR.

null Beeld

Eerst maar eens een persoonlijke herinnering. Op 25 januari 1990 loeide een van de zwaarste stormen ooit gemeten in Noordwest-Europa. Nederland werd overvallen door een storm die orkaankracht 12 haalde en alleen in dit land al tot zeventien doden leidde. Het was de storm die het tijdperk van de weerwaarschuwingen inluidde. Het was ook de dag van de opening van het Rotterdamse filmfestival met de episodefilm City Life. In de loop van de dag werd het de mensen in de Rotterdamse festivalbubbel duidelijk dat de avond anders zou verlopen: Schiphol lag plat, snelwegen werden afgesloten.

De film moest onder politiebegeleiding Rotterdam worden binnengereden. Diep, diep in de nacht arriveerde in het Hilton Rotterdam de eerste grote Russische delegatie op een westers festival, nadat hun vliegtuig uit Moskou als een herfstblad langs verschillende Europese vliegvelden was gewaaid. Ze zagen eruit alsof ze voorlopig niet naar bed zouden gaan. Storm of geen storm, het festival kon beginnen.

Praat met veteranen van het IFFR, het festival dat dit jaar onder benarde omstandigheden zijn 50ste verjaardag viert (en vandaag aan zijn zomerdeel begint), en dit soort anekdotes vliegen je om de oren – waarbij de meeste avonturen zich buiten de bioscoopzaal afspelen. Podcastmaker Cesar Majorana verdiepte zich in de vierdelige podcastserie Tijgers & Cowboys (een coproductie van VPRO Cinema en het festival zelf) in de geschiedenis van het Rotterdamse festival.

Elke aflevering heeft een thema en bevat, in klassieke podcaststijl, een kleine queeste. In de eerste aflevering spreekt Majorana Marja Landman, die er bij de allereerste editie in 1972 al bij was, als 28-jarige. En die zich vooral herinnert hoe ze bij de extra, nachtelijke vertoning van de winnende Iraanse film De koe (in het Farsi, met Franse ondertitels) in slaap viel en pas bij de aftiteling wakker werd. De herinnering aan de film die ze niet heeft gezien draagt ze al een halve eeuw met zich mee. Majorana regelt een vertoning voor haar, een inhaalslag die bepaald niet tegenvalt.

De beste aflevering van de korte serie vertelt het verhaal van de debuutfilm van de huidige Hollywoodgrootheid Christopher Nolan. Following won in 1999 een Tiger Award en is nog steeds het spectaculairste voorbeeld van een carrière die in Rotterdam begon. Nolan is onbereikbaar, maar het verhaal wordt verteld aan de hand van de beste vriend van de jonge Nolan, die de hoofdrol speelde in Following. Nog altijd wordt de oude Following-gang uitgenodigd voor elke première van Nolan. De machtigste regisseur van Hollywood weet waar het allemaal begon: in Rotterdam.

Tijgers & Cowboys: verhalen van 50 jaar IFFR

Film

★★★★☆

Door Cesar Majorana

Een productie van VPRO Cinema/IFFR.

Meer over