Postuum: Zwarte seksbom werd assertieve zangeres

Het ging bij haar vooral om de woorden. Net als Billie Holiday, haar grote voorbeeld, was Abbey Lincoln geen jazz-zangeres die acrobatisch varieerde op de melodie: haar grote kracht was de dramatische voordracht van teksten, die ze vaak zelf geschreven had. Zaterdag overleed ze in New York, 80 jaar oud.

Door Frank van Herk

Ze werd geboren als Anna Marie Wooldridge in Chicago, op 6 augustus 1930. Midden jaren vijftig werd ze in Californië ontdekt door tekstschrijver Bob Russell, die haar manager werd en haar een nieuwe naam gaf. In 1956 kwam haar debuut uit, Affair... A story of a Girl in Love, en datzelfde jaar had ze een klein rolletje in de film The Girl Can’t Help It. Bij beide gelegenheden werd ze gepresenteerd als zwarte seksbom, en op het witte doek droeg ze een jurk die van Marilyn Monroe was geweest.

Dat imago ging haar steeds meer tegenstaan, en toen ze drummer Max Roach ontmoette, met wie ze later acht jaar getrouwd zou zijn, veranderde ze in een zelfbewuste en politiek geëngageerde vrouw en artieste. Ze had een prominente rol op het baanbrekende album We Insist! Freedom Now Suite van Roach uit 1960, met emotioneel geladen materiaal over burgerrechten, veel assertiever dan Holiday ooit was geweest. Een jaar later volgde Straight Ahead, met onder anderen Coleman Hawkins en Eric Dolphy; haar song Retribution maakte veel indruk.

In 1968 werd ze genomineerd voor een Golden Globe voor haar rol in For Love of Ivy, een romantische komedie met Sidney Poitier. Haar muzikale carrière raakte in het slop, tot ze in 1980 onder contract kwam bij Verve; haar debuut voor het label, The World Is Falling Down, was een groot succes.

Ze zou nog acht platen voor Verve opnemen, met poëtische teksten, van haarzelf maar ook van bijvoorbeeld Bob Dylan, en met topmusici als Stan Getz en Bobby Hutcherson. De laatste was Abbey Sings Abbey uit 2007, het jaar dat ze een openhartoperatie onderging.

Een van haar meest aangrijpende uitvoeringen blijft echter het wanhopige kreunen en woedende schreeuwen in Tryptich, van We Insist: woordloos, maar uiterst veelzeggend.

Meer over