Postuum Nate Dogg: 'The Soul Man of G-funk'

AMSTERDAM - De soloalbums van Nate Dogg (het waren er slechts drie) reikten nooit hoger dan plaats 32 in de Amerikaanse albumlijsten en een eigen toptienhit had hij nooit, maar toch is een minuutje speuren via Google of Twitter voldoende om te zien dat rapper en zanger Nate Dogg een grote jongen in de hiphopscene van de Amerikaanse westkust was.

null Beeld

Dinsdag overleed Nathaniel Dwayne Hale, zoals hij echt heette, in zijn Californische geboortestad Long Beach, slechts 41 jaar oud. De doodsoorzaak is niet onthuld, maar we weten wel dat hij nooit herstelde van de twee beroertes die hem in 2007 en 2008 gedeeltelijk verlamden.

Koning van de samenwerking
Herstel was volgens de artsen mogelijk, maar zover is het niet gekomen.
Nate Dogg was de koning van de samenwerking. In 1991 richtte hij met zijn boezemvrienden Warren G en Snoop Dogg de hiphopformatie 213 op en werd hij prompt door Dr. Dre gevraagd om vocalen bij te dragen aan diens klassieke album The Chronic (1992).

Het betekende zijn doorbraak in hiphopkringen. Nate Dogg werd bekend als 'The Soul Man of G-funk'. G-funk, gangsta funk, is de aanduiding voor een funky, soulvolle afgeleide van de gangsta rap zoals die kort na 1990 populair was. Veel meer dan rapper was Nate Dogg echter soulzanger: een zoetgevooisde crooner in een militant hiphopgenre.

Zijn grootste albumsucces had Nate Dogg in 2004, toen hij met zijn oude maatjes van 213 alsnog een debuutalbum uitbracht, dertien jaar na de oprichting. Warren G en Snoop Dogg waren inmiddels sterren geworden, The Hard Way bereikte de vierde plaats van de Amerikaanse albumlijsten.

Stem
Toch zal Nate Dogg vooral onthouden worden als collaborator: als stem in nummers met of van anderen. Als soloartiest haalde hij maar driemaal de hitlijsten (grootste hit: Nobody Does It Better, nummer 13 in 1998), als collaborator meer dan dan veertig keer (succesvolste gastrol: de nummer 1-hit 21 Questions van 50 Cent).

Hij leende zijn stem aan platen van Tupac '2Pac' Shakur, Snoop Dogg, Eminem, 50 Cent, Nelly, Ludacris, Warren G, Mos Def, Daz Dillinger en The Game, maar ook Mariah Carey en Mark Ronson.

Verslagenheid
Niet zo vreemd dat de verslagenheid groot was onder zijn vele muzikale vrienden. Snoop Dogg, via Twitter: 'We zijn een hiphop- en R&B-legende verloren. Hij was als een broer voor me sinds 1986. Ik ben zo blij dat ik samen met je mocht opgroeien. We zien elkaar in de hemel.'

undefined

Meer over