Postume roman Gabriel García Márquez ophanden

De kans is groot dat er postuum een roman Gabriel García Márquez verschijnt. Dat heeft Cristobal Pera van uitgeverij Random House gezegd op de Colombiaanse radiozender RCN. Het laatste woord is aan de familie van de vorige week overleden schrijver en Nobelprijswinnaar.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Het laatste werk van García Márquez draagt voorlopig de titel 'En agosto nos vemos' (We ontmoeten elkaar in augustus). Als de familie 'Gabo' het groene licht geeft, kan de roman alsnog verschijnen, aldus de uitgever.

Al in 2008 zei de Colombiaanse journalist José Salgar dat García Márquez een boek af had. Vorig jaar echter beweerde Plinio Apuleyo Mendoza, een vriend van de schrijver, dat er twee verschillende versies bestaan van de nog niet gepubliceerde tekst.

García Márquez heeft in elk geval jaren gewerkt aan het boek, over een vrouw die elk jaar op 16 augustus naar een Caraïbische eiland reist waar haar moeder begraven is. Hoewel ze gelukkig getrouwd is, krijgt ze tijdens een van die reizen een affaire; sindsdien hoopt ze elk jaar dat er iets zal gebeuren op de bewuste dag.

García Márquez stierf donderdag op 87-jarige leeftijd in Mexico-Stad. Zijn laatste roman, 'Memoria de mis putas tristes' (Herinnering aan mijn droeve hoeren), werd gepubliceerd in 2004.

Meer over