Posters van blij communisme

Van de Grote Roerganger Mao werden in China 2,2 miljard staatsieportretten verspreid; daar kunnen Britney, Kylie, Robbie en Justin nog een punt aan zuigen!...

De Chinese onderdaan kon verder kiezen uit een heel scala propagandaposters, die soms iets in een stripverhaaltje uitlegden, maar meestal gewoon de heilstaat ronkend bejubelden. De zon scheen altijd en de blik was op de einder gericht. De kindertjes bloosden, de oogst was immer sappig, machinegeweren werden gekoesterd als waren het teddyberen.

De in China gevestigde Duitse fotograaf Michael Wolf verzamelde de steevast spectaculaire posters die de Chinese onderdanen met het verlichten van de staatsdruk met plezier weggooiden, en die nu zeldzaam worden. Een geweldige collectie, nu in een weelderig boek herdrukt.

Tegenwoordig ziet China het nut van de propagandaposter niet meer in, wellicht ook omdat meer onderdanen kunnen lezen of hun info van tv halen. Die hilarische poster die uitlegde hoe je een gasmasker bij een paard omknoopt, verdween daarmee helaas ook van de muur.

Meer over