Pop

1. Animal Collective: MerriweatherPost Pavillion. Domino/Munich...

Gijsbert Kamer

2. God Help The Girl: God Help TheGirl. Rough Trade/Konkurrent.

3. Andrew Bird: Noble Beast. V2.

4. Fuck Buttons: Tarot Sport. ATP/Konkurrent.

5. Anne Soldaat: In Another Life.Excelsior/Konkurrent.

6. Madness: The Liberty Of Norton Folgate. PIAS.

7. The Strange Boys:....And Girls.In The Red/Konkurrent.

8. Mulatu Astatke/Heliocentrics:Inspiration Information. Strut/PIAS.

9. Monsters Of Folk: Monsters Of Folk. Rough Trade/Konkurrent.

10. The Pains Of Being Pure At Heart: The Pains Of Being Pure At Heart. Fortuna Pop/Munich.

Veel goede platen dit jaar. Ik kan er zo tien noemen die ik net zo mooi vind. The XX, Girls, Dirty Projectors, Awkward I, Staff Benda Bilili, The Horrors, The Low Anthem, Roosbeef, The Horse Company en De Staat en Wilco maakten ook platen die me zeer dierbaar zijn.

Maar behalve Madness zijn dit allemaal artiesten uit het clubcircuit: het ontbrak dit jaar volledig aan spraakmakende ‘grote’ platen.

De nieuwe U2 en Bruce Springsteen? Ik draai ze nooit meer en betwijfel of ik dat het komende jaar zal doen. En toch mis ik ze, de platen die wereldwijd echt indruk maken. Niks ten nadele van de artiesten die mijn toptien bevolken, maar het blijven kleine namen, muziek voor de fijnproevers zeg maar.

Die doen het allemaal behoorlijk goed. Een band als Grizzly Bear verkoopt makkelijk de Melkweg uit. Dat was vijftien jaar geleden ondenkbaar.

Maar ik zou wel weer eens een nieuwe band aan het werk willen zien die je meteen hoog op de affiches van de popfestivals kunt zetten. Bands of artiesten waar je snel bij moet zijn omdat je weet dat je er een volgende keer naar Ahoy of Landgraaf voor zult moeten reizen? Ik heb ze al een paar jaar niet gezien.

Voor 2010 verwacht ik dat er opnieuw veel goede platen zullen uitkomen, die geen van allen door zullen dringen tot het grote publiek.

Ik hoop op weer eens iemand die met een nieuwe plaat zowel de redacties van 3voor12 als RTL Boulevard nerveus maakt. Ik hoef het niet mooi te vinden, ik vond U2 toen ze begonnen ook afschuwelijk, maar ik verlang wel naar een band of artiest die wereldwijd spraakmakend is.

Dat bedacht ik me onder meer, toen op 25 juni Michael Jackson overleed. Hij maakte popmuziek die echt de hele wereld kende. Madonna doet dat misschien ook nog, maar die is al over de vijftig. Waar blijven de nieuwe wereldsterren?

Meer over