Popoz is niet origineel, wel hoogstvermakelijk

De politiekomedie Popoz is op geen enkele manier origineel, maar wel hoogstvermakelijk. Slechte smaak, flauwe humor en bot geweld worden gecombineerd met veel spelplezier.

Berend Jan Bockting
Popoz Beeld x
PopozBeeld x

Ze hebben te veel politiefilms gezien om nog normaal als Nederlandse doorsneeagenten te functioneren. Dus natuurlijk sturen rauwdouwers Ivo (Huub Smit) en Randy (Sergio Hasselbaink), gezworen broeders sinds de politieacademie, hun auto tijdens een achtervolging bewust dwars door het raam dat op dat moment, zoals dat gaat in die films, voorzichtig over straat wordt getild. Ivo is zelfs zo gericht op het raken van het volgende obstakel (een draaiorgel - en het is middernacht!) dat ze hun doelwit uit het oog verliezen.

De speelfimversie van Popoz, gebaseerd op de gelijknamige kolderserie van Comedy Central, van Martijn Smits en Erwin van den Eshof (die eerder samen de 'zomedy' Zombibi maakten), rijgt vergelijkbare, zelfbewuste onzinsituaties en filmverwijzingen in 85 minuten moeiteloos aaneen. Slechte smaak, flauwe humor en een voorliefde voor bot film- en internetfilmpjesgeweld worden gecombineerd met een stevige dosis spelplezier. Het is Lethal Weapon meets Police Academy meets New Kids meets een oneindige reeks B-films. Op geen enkele manier origineel en soms mag de lat wat dat betreft best wat hoger, maar wel hoogstvermakelijk.

Smit en Hasselbaink zijn merkbaar op elkaar ingespeeld, als cliché politieduo dat zó opzichtig buiten de regels opereert dat het in de gevangenis belandt. Hasselbaink solliceert na rollen in de verfilming van Sonny Boy en In ongenade van Toneelgroep naar de status van 's lands veelzijdigste acteur.

Ook smakelijke bijrollen voor Pierre Bokma (instantcult als verminkte gevangenispsychopaat) en Yolanthe Sneijder-Cabau (die motherfuckeeeers scandeert terwijl ze een mitrailleur leegt en daarmee in één klap een reeks ingedutte zwangerschapscolumns in Grazia compenseert) .

Popoz. Komedie. Regie: Martijn Smits en Erwin van den Eshof. Met: Huub Smit, Sergio Hasselbaink, Noel Deelen, Pierre Bokma, Yolanthe Sneijder-Cabau, Ancilla Tilia. 85 min., in 88 zalen.

Meer over